Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

3. 11. 2022 14:35

Premiér Petr Fiala se na Úřadu vlády setkal s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem

Tisková konference premiéra Petra Fialy s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem, 3. listopadu 2022.
Tisková konference premiéra Petra Fialy s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem, 3. listopadu 2022.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se na Úřadu vlády setkal s předsedou Národní sportovní agentury Filipem Neusserem. Hlavními tématy setkání byly rostoucí ceny energií a jejich dopad na sportovní kluby. Vláda Petra Fialy už 2. listopadu na svém jednání rozhodla o zastropování cen energií i pro provozovatele sportovních zařízení.

Vláda si uvědomuje, že současná situace s cenami energií je pro sportovní kluby nejen v České republice zátěžovou zkouškou, a proto se snaží sportu stejně jako ostatním odvětvím maximálně pomoci. 

„Kromě pomoci se zastropováním energií jsme pro rok 2023 navýšili rozpočet Národní sportovní agentury o 2 miliardy korun na 6,9 miliard,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala. 

Vláda Petra Fialy chce také zajistit stabilitu ve sportovním prostředí, a proto připravuje novelu zákona o Národní sportovní agentuře, která přináší koncepční změny a profesionalitu. Novela počítá se zřízením dozorčí rady Národní sportovní agentury, která bude kontrolovat vyplácení dotací a chod celé agentury. Změny se dotknou i personální oblasti.

„Jednou z personálních změn bude i změna ve vedení agentury. S panem předsedou Neusserem jsme se proto dohodli, že ukončí svoje působení v pozici předsedy Národní sportovní agentury k 30. listopadu 2022,“ oznámil předseda vlády. 

Stávající předseda by měl do konce listopadu vypsat dotační výzvy pro rok 2023. Nový předseda je pak bude moci od nového roku vyplácet tak, aby nebyl narušen systém financování českého sportu. Se změnou vedení tak nedojde ke zpoždění vyplácení dotací. 

Předseda vlády Petr Fiala poděkoval Filipovi Neusserovi za dosavadní odvedenou práci, jak pro Národní sportovní agenturu, pro český sport, tak i celkově pro Českou republiku a popřál mu mnoho úspěchů v jeho další životní etapě. Premiér také poděkoval celé Národní sportovní agentuře za odvedenou práci i během českého předsednictví v Radě EU. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie