Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

16. 1. 2023 16:02

Premiér Petr Fiala se zúčastnil slavnostního vyzvednutí korunovačních klenotů

Premiér Petr Fiala se zúčastnil slavnostního vyzvednutí korunovačních klenotů, 16. ledna 2023.
Premiér Petr Fiala se zúčastnil slavnostního vyzvednutí korunovačních klenotů, 16. ledna 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pondělí 16. ledna zúčastnil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze slavnostního otevření Korunní komory a vyzvednutí korunovačních klenotů. Ty budou nyní vystaveny při příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Výstava se tentokrát uskuteční přímo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929.

Premiér Petr Fiala spolu s dalšími držiteli klíčů, kterými jsou prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Zdeněk Hřib a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý, slavnostně odemkli Korunní komoru.

„Bylo pro mě velkou poctou otevřít dnes Korunní komoru jako jeden z držitelů sedmi klíčů. České korunovační klenoty mají velký význam z hlediska tradice a podstaty naší státnosti. Mít možnost se otevření účastnit, mě naplňovalo radostí a respektem,“ uvedl premiér Fiala.

Korunovační klenoty budou k vidění od 17. do 21. ledna vždy od 9:00 do 17:00. Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko a Korunovační kříž budou stejně jako v roce 1929 vystaveny v původní vitríně, navržené architektem Gočárem. Součástí výstavy bude mimořádné vystavení relikvie (lebky) sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s textilními součástmi souboru korunovačních klenotů – královským pláštěm s hermelínovým límcem. 

V jižní boční lodi katedrály doplní celý výstavní projekt dvě vitríny, jedna s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko, druhá s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Více informací k výstavě českých korunovačních klenotů naleznete na https://www.hrad.cz/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie