Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

2. 7. 2013 18:45

Premiér Petr Nečas vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut

Předseda vlády Petr Nečas dnes písemně vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut ve věci obviněných v kauze takzvaného sledování a v kauze takzvané korupce poslanců, protože by byl velmi nerad, aby neprovedení jeho výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby.

Předseda vlády zdůraznil, že je kdykoli plně k dispozici orgánům činným v trestním řízení pro případné svědectví.

Jan Hrubeš, mluvčí vlády

Plné znění dopisu dozorujícímu státnímu zástupci

Vážený pane státní zástupče,

obracím se na Vás v trestní věci, kterou dozorujete, a v níž je prováděno vyšetřování obviněných Mgr. Jany Nagyové, generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka, MBA, generálmajora Ing. Milana Kovandy, plukovníka Ing. Jana Pohůnka, Mgr. Romana Bočka, MBA, Bc. Petra Tluchoře, Bc. Marka Šnajdra, Ing. Ivana Fuksy pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Obvinění jsou od počátku zahájení trestního stíhání ve vazbě z důvodu uvedeného v § 67 písm. b) tr.ř., tj. z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování.

Z médií je mi známo, že současně vedené vyšetřování se vztahuje i k mé osobě, kdy jsem působil jako předseda vlády. Jsem přesvědčen, že mohu poskytnout relevantní informace k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou.

Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády.

Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví.

Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby.

Děkuji za pochopení a očekávám, že v nejkratším možném časovém horizontu mi bude dána příležitost se k vyšetřované věci vyjádřit.

S pozdravem

RNDr. Petr Nečas

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie