Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

31. 7. 2014 13:13

Premiér se setkal se spolkovým kancléřem Rakouska Wernerem Faymannem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 31. července 2014 setkal se spolkovým kancléřem Rakouska Wernerem Faymannem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 31. července 2014 setkal se spolkovým kancléřem Rakouska Wernerem Faymannem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 31. července 2014 přijal spolkového kancléře Rakouska Wernera Faymanna. Společně projednali rozvoj přeshraniční dopravní infrastruktury a modernizaci železničního spojení. Dalším tématem jednání bylo posilování česko-rakouských vztahů na mezivládní i regionální úrovni.

Z bilaterálních témat projednali oba premiéři postup při klíčových projektech přeshraniční dopravní infrastruktury, především stavbu kapacitní komunikace mezi Brnem a Vídní a přípravu stavby rychlostní silnice, která propojí České Budějovice s Lincem.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dostavba rychlostních komunikací přes rakouské hranice na jižní Moravě a v jižních Čechách patří mezi klíčové priority české vlády z hlediska dopravní infrastruktury. Totéž platí o železničním spojení, kde bychom rádi zkrátili čas mezi Prahou, Brnem a Vídní,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka po jednání.

Vybudování moderního přeshraničního silničního spojení s Rakouskem bude důležitým příspěvkem k hospodářskému rozvoji ČR. Rakousko je pro Českou republiku velice významným hospodářským partnerem a řadí se na třetí pozici v oblasti zahraničních investic.

Premiér Sobotka v rámci setkání osobně představil kancléři Faymannovi kandidátku České republiky na členku Evropské komise Věru Jourovou. Premiér společně s kancléřem dále diskutovali o aktuálních Evropských otázkách a ustavování nových evropských institucí po volbách do Evropského parlamentu.

Česko-rakouské vztahy jsou velmi dobré, funguje zde intenzivní komunikace a jsme schopni velmi efektivně spolupracovat ve prospěch našich občanů,“ dodal na závěr premiér Bohuslav Sobotka.

Oba premiéři se také dohodli na trilaterálním setkání zástupců České republiky, Rakouska a Slovenské republiky, v rámci něhož budou hovořit o užší sousedské spolupráci.

Premiér Sobotka se se spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem setkal oficiálně již podruhé, první jednání se uskutečnilo v rámci návštěvy předsedy vlády ČR ve Vídni v červnu 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie