Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

5. 3. 2007 17:55

Tisková zpráva

Předseda vlády České republiky Mirek Topolánek se dnes, 5. března 2007, v rámci své pracovní návštěvy v Bruselu setkal s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoop Schefferem.

Generální tajemník Scheffer po jednání s předsedou vlády Mirkem Topolánkem řekl, že jednání USA a ČR o umístění radarové základny protiraketového systému na území České republiky vnímá jako bilaterální záležitost mezi oběma státy. Zároveň dodal, že debata na úrovni NATO o případném aliančním protiraketovém systému v Evropě se bude odvíjet v časovém rámci od této bilaterální dohody a časem bude tato otázka přesunuta na úroveň Aliance. Také vyjádřil přesvědčení, že tato jednání skončí konsenzem. Součastně zdůraznil, že již jednání NATO v Rize otázku aliančního protiraketového systému předjímala a lze předpokládat, že současná debata mezi USA a ČR otázku aliančního protiraketového systému v Evropě oživí.

Generální tajemník Scheffer také velmi ocenil příspěvek České republiky v Kosovu a Afgánistánu a zdůraznil, že v těchto oblastech je spolupráce NATO a EU naprosto klíčová.

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek a generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer také diskutovali o rozpočtu ČR vyčleněném na obranu. Premiér generálního tajemníka seznámil se záměrem současné vlády zvrátit dosavadní sestupný trend v této kapitole státního rozpočtu. Premiér součastně vyjádřil podporu kandidatury bývalého ministra obrany a součastného náměstka pro evropské záležitosti Jiřího Šedivého na post náměstka generálního sekretáře NATO.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie