Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

5. 3. 2008 17:48

Tisková zpráva vládního koordinátora pro komunikaci programu protiraketové obrany

Ve středu 5. března 2008 vláda ČR na svém zasedání vzala na vědomí materiál, který předkládá ministr zdravotnictví „Zhodnocení možných zdravotních rizik vyvolaných elektromagnetickým zářením radiolokátoru EBR v případě, že bude umístěn ve vojenském újezdu Brdy na kótě 718 u obce Míšov“.

Otázka zdravotní nezávadnosti radaru byla jednou z nejpalčivějších témat v otázce případného umístění radaru na území ČR. Tuto skutečnost si uvědomují i přední čeští experti na tuto problematiku, proto byl stanoven třífázový proces, který zabezpečí podrobné zkoumání této problematiky. Předkládaný materiál s definitivní platností vyvrací jakékoliv dosavadní spekulace o údajné zdravotní závadnosti radiolokátoru stanice EBR a završuje tím tuto diskusi. Finální fází posouzení souladu provozu radiolokátoru stanice EBR s českými hygienickými normami před vydáním rozhodnutí pro jeho uvedení do provozu, tedy i jeho hodnocení z pohledu zdravotního hlediska, bude podle jejího rozhodnutí završeno měřením hodnot elektromagnetického záření po jeho instalaci v České republice.

Z předloženého materiálu, který zpracovala Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a záření na Státním zdravotním ústavu, jasně vyplývá, že bude-li radiolokátor, v současné době lokalizován na atolu Kwajalein, instalován v konfiguraci navrhované Spojenými státy americkými v České republice ve vojenském újezdu Brdy na kótě 718, nebudou obyvatelé žijící v okolí vystaveni expozici, která by překročila přípustnou hodnotu pro obyvatelstvo („ostatní osoby“) stanovenou v nařízení vlády č. 480/2000 Sb.

Stanice splňuje s velkou rezervou hygienické limity, které jsou dány nařízením vlády č. 480/2000 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením, prováděcím předpisem zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v jeho platném znění. Z uvedeného vyplývá, že při dodržení předpokládaných ochranných zón a podmínek provozu EBR nemůže dojít k expozici obyvatelstva a tím ani k ohrožení jejich zdravotního stavu. Velikost expozice osob v úrovni terénu se v místech mimo (nepřístupný) prostor v bezprostřední blízkosti radiolokátoru ani řádově nepřiblíží nejvyšší přípustné hodnotě hustoty energie zářivého toku dopadajícího na tělo exponované osoby během kterýchkoli šesti minut 3600 joulů na čtverečný metr. To odpovídá hustotě zářivého toku 10 W/m2 a nižší.

Dále je důležité, že hlavní svazek radiolokátoru stanice EBR (v nejnižším stupni sklonu antény, tj. 2 stupně nad rovinou antény) míjí všechna obydlená sídla v širokém okolí. Z toho vyplývá, že hlavní svazek radiolokátoru stanice neohrozí obyvatele brdských obcí, ani osoby zdržující se kdekoli na povrchu terénu.

K výše uvedenému materiálu se vyjádřil i MUDr. Michal Hofer, CSc., který se jako nezávislý expert zúčastnil měření prováděných na atolu Kwajalein: "Zhodnocení parametrů radiolokátoru EBR v místě nynějšího umístění na atolu Kwajalein, včetně jeho detailního proměření, vede spolu s výsledky publikovanými v „Předběžném posouzení vlivu radiolokační stanice EBR na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy“,

k důležitým závěrům, a sice že v úrovni terénu nepřekročí hustota zářivého toku způsobená vyzařováním tzv. bočních laloků radiolokátoru hodnoty hygienických limitů. Doba pobytu v úrovni terénu není tedy ani v blízkosti stanice EBR časově omezena. Změřené hodnoty hustoty záření na atolu Kwajalein lze pokládat za maximálně dosažitelné a nevzniká obava, že po případné instalaci stanice v České republice budou hustoty a dosahy elektromagnetických polí významně změněny. Tyto závěry vypovídají o tom, že obyvatelstvo, žijící v okolí VÚ Brdy, nebude případným provozem radaru ohroženo na zdraví.“

Tomáš Klvaňa, vládní koordinátor pro komunikaci programu protiraketové obrany

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie