Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

26. 2. 2007 15:45

Tiskové prohlášení k 59. výročí komunistického puče

Tiskové prohlášení předsedy vlády České republiky Mirka Topolánka

Mirek TopolánekPřipomněli jsme si smutné 59. výročí komunistického puče. Bohužel, ani více než sedmnáct let po pádu totality se česká společnost dosud plně nevyrovnala s důsledky komunistické diktatury. Ačkoli se domnívám, že vedení kritické diskuse na téma vyrovnání se s komunistickou minulostí není v první řadě věcí politiků, přesto cítím jako předseda vlády jistou povinnost se při této příležitosti krátce vyjádřit k několika bodům.
Především se podle mého názoru ukazuje, že komunistické stereotypy mají tendenci přetrvávat a dokonce se vracet i tehdy, kdy už se mnozí domnívali, že byly nahrazeny demokratickými postupy a standardy.
Kdo by si třeba před sedmnácti lety pomyslel, že ještě někdy budeme muset řešit aféru, kdy inspekce ministra vnitra odposlouchává novináře a sleduje jejich hovory dlouhé měsíce zpět, aby zjistila jejich kontakty a zdroje.
Kdo by si v listopadu 1989 pomyslel, že ještě po sedmnácti letech budeme zasypáváni informacemi, na jakých důležitých postech pracují či ještě donedávna pracovali exponenti totalitního režimu.
Kdo by si pomyslel, že ještě v roce 2007 se bude komunistická strana otevřeně hlásit k „revolučnímu odkazu“ Klementa Gottwalda, schvalovat jeho puč a zároveň se velmi vážně připravovat na vstup do vlády.
Jako premiér jsem často dotazován novináři, co udělám v tom kterém konkrétním případu, kdy je podezření na omezování základních práv občanů, zneužívání moci v duchu metod komunistické politické policie, či kdy do věcí veřejných zasahují lidé s totalitní minulostí. Odpovídám, že nic. Naštěstí. Naštěstí, dnes tyto pravomoci nenáleží předsedovi vlády, ale pouze a výlučně k tomu určeným nezávislým orgánům. Na médiích pak je, aby hrála roli veřejné kontroly a upozorňovala na každé ohrožení občanských svobod.
Studentům bych v této souvislosti vřele doporučil oskarový snímek Životy těch druhých, který skvěle mapuje atmosféru doby totality.
Nakonec, ale rozhodně ne v poslední řadě, při příležitosti tohoto smutného výročí vyjadřuji hlubokou úctu před všemi, kteří měli odvahu postavit se komunistické totalitě a skláním se před památkou všech obětí komunistických žalářů a šibenic.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie