Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

23. 9. 2010 1:30

Úsporný rozpočet, nižší podpora stavebního spoření i daňové změny schválila vláda

Nečasův kabinet jednal do noci o úsporách a škrtech. Schválil rozpočet na příští rok, nižší platy pro ústavní činitele i povodňovou daň.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Schválený rozpočet počítá s příjmy ve výši 1 044 831 369 000 Kč a výdaji ve výši 1 179 831 369 000 Kč. Deficit státního rozpočtu na rok 2011 je navržen ve výši 135 miliard korun. Podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP v roce 2011 nepřekročí 4,6 %,“ řekl po půlnoci premiér Petr Nečas.

Fiskální cíl pro rok 2012 je podíl deficitu veřejných rozpočtu na HDP ve výši 3,5 % a pro rok 2013 ve výši 2,9 %.

Vláda také odsouhlasila změny v daních a tzv. povodňovou daň. Ta bude spočívat ve snížení základní slevy na poplatníka o stokorunu, což vláda odsouhlasila pouze na rok 2011. „Stejně tak se vláda rozhodla nesnižovat slevu na dítě o 240 korun za rok,“ dodal premiér.

Vedle toho vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty i změnu podmínek změny stavebního spoření. Návrh počítá se snížením maximální výše státního příspěvku za kalendářní rok z dosavadních 3 000 Kč (respektive 4 500 Kč u smluv uzavřených do 31. prosince 2003) na 2 000 Kč. „Bude zároveň uplatněna srážková daň 50 procent z poskytnuté státní podpory,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

„Dohodli jsme se dále na tom, že ve dvouleté variantě a ve čtyčleté varantě rodičovské bude vyplacena stejná částka, zůstali jsme tedy věrni koaliční dohodě. U čtyřleté varianty dosáhneme stejné výše změnou délky pobírání vyšší a nížší čátky rodičovské,” řekl Petr Nečas.

Vláda také odsouhlasila změny v platech představitelů státní moci, některých státních orgánů a soudců v roce 2011. Nečasův kabinet proto souhlasí se snížením platové základny představitelů státní moci a soudců o 5 %. Už na letošní rok byla zákonem platová základna pro určení výše platu snížena o 4 % oproti předchozímu roku. V případě soudců by východiskem byla základna z roku 2009.

Vláda navrhla, aby toto opatření platilo pro představitelé státní moci i pro soudce. Bude tím respektován princip přiměřenosti. Podle premiéra jde o zcela adekvátní krok solidární se všemi ostatními skupinami zaměstnanců. „Pro soudce by toto opatření mělo platit právě jen jeden rok. Pro politiky budou potom snížené mzdy platit až do roku 2014,“ řekl premiér.

V souladu s Programovým prohlášením dojde také k postupné redukci příspěvku na mandát pro politické strany a politická hnutí od roku 2012 celkem o 10%. V první fázi s účinností od 1. ledna 2011 se sníží o 5% příspěvek pro politickou stranu a politické hnutí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie