Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

13. 5. 2009 10:07

Ve Strakově akademii bude v sobotu den otevřených dveří spojený s výstavami

V sobotu 16. května pořádá Úřad vlády ČR den otevřených dveří v sídle české vlády, ve Strakově akademii. Součástí dne je i výstava grafik Oldřicha Kulhánka a výstava Plakátů sametové revoluce.

Strakova akademie se letos otevírá veřejnosti spolu se zahradou Úřadu vlády poprvé. V sobotu bude pro občany otevřen objekt od 10 do 17 hodin. K vidění budou vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády a nové tiskové centrum.

 

Výstava grafik a plakátů

 

Na chodbách Strakovy akademie budou k vidění grafiky předního českého malíře, grafika a ilustrátora Oldřicha Kulhánka. „Můj názor, mé přesvědčení je, že umělec by měl ve své práci podat zprávu o sobě, o čase a místě, kde žije. Umělec by měl odkrývat přetvářku (či lež) establishmentu, odhalovat, co se děje s člověkem, manipulaci a dehumanizaci člověka. Umělec by měl podat zprávu o duši současníka,“ řekl na lednové vernisáži výstavy Oldřich Kulhánek. (Více informací o výstavě naleznete zde.)

 

Poprvé v tomto roce bude také otevřena zahrada Strakovy akademie spolu s výstavou Plakáty sametové revoluce 1989. Výstava českých revolučních plakátů z listopadu a prosince 1989 připomíná blížící se 20. výročí sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu v Československu. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout téměř tři desítky plakátů, které jim připomenou atmosféru revolučních dní.

 

Většina z vystavených plakátů pochází ze soukromých sbírek, z nichž nejobsáhlejší soubor shromáždil grafický designér a kurátor výstavy Filip Blažek na konci roku 1989, kdy jako student pomáhal v pražské výstavní síni Mánes, jednom z několika neformálních center odporu vůči totalitnímu režimu. (Více zde.)

 

Pro veřejnost bude výstava plakátů na zahradě Úřadu vlády přístupná i v dalších měsících, a to každý víkend mezi 10 a 17 hodinou – vstup bude v následujících týdnech z Kosárkova nábřeží za Strakovou akademií.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie