Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

22. 11. 2006 17:37

Virtuálních sto dní Mirka Topolánka

Tisková zpráva "Virtuálních sto dní Mirka Topolánka"

Vzhledem k tomu, že média začínají operovat s termínem „100 dní od prvního jmenování Mirka Topolánka premiérem“, považuje Úřad vlády za užitečné sdělit, že jde o zcela virtuální termín.
Bývá zvykem hodnotit vládu 100 dní po jejím jmenování. A to z toho důvodu, že vláda začíná pracovat až okamžikem, kdy je jmenována. Ve skutečnosti zítra uběhne nikoli 100, ale pouze 81 dnů od jmenování vlády. Oněch 19 dnů zde vládla předchozí vláda v demisi a je absurdní, aby byl premiér Topolánek hodnocen za práci svého předchůdce.
Ještě absurdnější jsou snahy hodnotit k zítřejšímu dni 100 dnů jednotlivých ministrů, protože ti oněch 19 dnů mezi jmenováním Mirka Topolánka premiérem a jmenováním vlády vůbec nebyli ministry a ani nebylo jisté, že se jimi vůbec stanou. Řada kandidátů ani nebyla známa veřejnosti.
Je navíc otázka, jaký význam má hodnotit 100 dnů kabinetu, o němž všechna média informovala, že vydržel jen 38 dní, a to od jmenování do podání demise. Shrnutí tohoto období je k dispozici v brožuře „Blesková administrativa: Co stihl Topolánkův kabinet za 38 dní“. Pokud se novinářům zdá, že vláda i za těchto 38 dní stihla tolik, co jiná za sto, je to nepochybně díky tomu, že se snažil maximálně využít jí vyměřený čas.

Martin Schmarcz
Ředitel tiskového odboru vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie