Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

29. 3. 2009 8:09

Vláda hledá podporu pro snížení sociálního pojištění

Vláda bude vyjednávat podporu ke snížení sociálního pojištění. Dokáže si také představit v rámci protikrizových opatření diskusi nad dvěma návrhy opozice, které se týkají zvýšení podpory v nezaměstnanosti a slevy na daních na dítě. Vyplývá to z dnešního jednání NERVu, kterého se účastnil premiér a ministr financí.

„U balíčku návrhů ČSSD jsme hledali takové, které mohou doplnit vládní opatření již realizované nebo navrhované poslanecké sněmovně. Domníváme se, že máme učinit všechny kroky pro to, aby v pondělí pracovní skupiny, které jsem dohodl s Jiřím Paroubkem, aby se shodly na námi navrhovaných degresivních slevách na sociálním pojištění pro nízkopříjmové skupiny,“ řekl na tiskové konferenci premiér.

Ministr financí Miloslav Kalousek dále okomentoval návrhy sociálních demokratů. Podle něj má většina opatření opozice velké rozpočtové nároky bez jakéhokoliv zřetelného dopadu na ekonomiku, nebo jsou to dokonce kontraproduktivní opatření.

„Když se dokážeme s opozicí dohodnout na snížení sociálního pojištění, tak jsme vstřícní diskutovat o zvýšení podpor v nezaměstnanosti a rovněž jsme připraveni diskutovat o zvýšení slevy na dani na dítě. Dohromady by tím mohl být snížen tlak na propouštění a mohli by být zároveň podpořeny rodiny s dětmi a nezaměstnaní,“ řekl po jednání NERVu ministr financí.

Členové NERVu podpořili postup vlády, která se v demisi zaměřuje především na řešení dopadů hospodářské recese a evropské předsednictví. Na programu jednání NERVu bylo proto také zhodnocení pozice EU na zasedání summitu G20, který proběhne ve středu a ve čtvrtek v Londýně. Podle premiéra je pozice EU vyvážená.

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie