Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

25. 8. 2010 17:49

Vláda pošle 665 milionů na opravy silnic po povodních

Nečasův kabinet dnes také projednával úspory v dopravních stavbách a schválil rušení některých zastupitelských úřadů ČR v zahraničí.

„Vláda rozhodla o navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 665 milionů korun na úhradu nákladů škod vzniklých na dopravní infrastruktuře v majetku státu. Tato částka bude uvolněna z rozpočtové rezervy,“ řekl premiér Petr Nečas novinářům po jednání vlády.


Škody, které na dopravní infrastruktuře způsobily povodně, činí k 17. srpnu 2010 celkem 3,2 miliardy Kč. Z toho je škoda na infrastruktuře krajů (silnice II. a III. tř.) více než 2,5 miliardy korun a na infrastruktuře státu 665 mil. Kč.


„V případě majetku krajů bude pomoc státu součástí komplexního materiálu Ministerstva pro místní rozvoj, který bude řešit celkovou obnovu území po povodni,“ dodal premiér.
Ministři dnes také mluvili o škrtech v dopravních stavbách. Podle ministra dopravy Víta Bárty minulé vlády neodpovědně spustily mnoho projektů, na které nyní nejsou finanční prostředky. Státní fond dopravní infrastruktury kvůli škrtům přijde o 3,6 miliardy korun.


„Vláda na můj návrh uložila ministrovi dopravy vytvořit analýzu stavu výstavby a návrh strategie výstavby dopravní infrastruktury v nových rozpočtových podmínkách v termínu do 30. září,“ řekl po jednání premiér.

Kvůli škrtům se zavřou některé zastupitelské úřady

Vláda dnes také na základě návrhu ministra zahraničních věcí rozhodla o uzavření velvyslanectví České republiky v pěti místech, a to v Kinshase v Konžské demokratické republice, v Caracasu v Bolívarské republice Venezuela, v Nairobi v Keňské republice, v Sanaá v Jemenské republice a v San José v Kostarické republice.

Vláda také rozhodla o uzavření generálního konzulátu v Mumbai v Indické republice. První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí má zajistit realizaci tohoto rozhodnutí, a to včetně konkrétního data.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie