Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 6. 2011 20:22

Vláda posvětila přímou volbu prezidenta

Změna ústavy má zajistit přímou volbu hlavy státu už příští prezidentské období.

Materiál počítá pouze s dvoukolovým volebním systém s absolutní většinou v 1. kole volby, na kterém jsou založeny i volby do Senátu. Došlo také k rozšíření původního návrhu ústavního zákona o změnu dosavadní právní úpravy ústavněprávní odpovědnosti prezidenta republiky (tzv. impeachment).

Prezident do budoucna bude odpovědný též za hrubé porušení ústavního pořádku. V případě, že by došlo k takovému porušení, rozhodoval by ústavní soud a sankce by mohla být taková, že by byl zbaven funkce,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Oprávněn navrhovat kandidáta na prezidenta republiky bude každý občan ČR, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany ČR oprávněnými volit prezidenta republiky.

Kromě občanů České republiky bude oprávněna navrhovat kandidáta také skupina nejméně dvaceti poslanců nebo nejméně deseti senátorů.

Původní návrh spíše nedopatřením počítal s tím, že celý návrh ústavy bude účinný od září 2012. Vláda doplnila nové ustanovení – část, která se týká právě odpovědnosti prezidenta, a ta bude účinná až od 7. března 2013,“ dodal ministr.

Návrh nyní poputuje do parlamentu, kde jí ještě musí schválit ústavní většina.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie