Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

1. 9. 2010 16:10

Vláda začala dělat pořádek v ekozakázkách

Ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí dostaly od vlády za úkol odstranit nedostatky v ekologické zakázce.

„Neexistuje v tuto chvíli žádný odhad ceny. Ministerstvo financí sečetlo tyto garance týkající se zakázky na 115 miliard korun, Ministerstvo životního prostředí kolem 30 miliard,“ upozornil premiér na tiskové konferenci po jednání vlády na chybějící odhad ceny ekologického tendru.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


„Jedna z klíčových věcí, na kterých se vláda dohodla, je, že ministr financí předloží do konce září zprávu o této ekologické zakázce, stejně tak ministr životního prostředí. Součástí připravovaného dokumentu bude způsob stanovení reálné ceny zakázky,“ řekl Petr Nečas. Ministři mají předložit informaci o stavu tendru do 30. září.

Prezident Nejvyššího kontrolní úřad dnes upozornil vládu na nedostatky v odstraňování starých ekologických zátěží. Kontrolní závěr upozorňuje na historický průběh odstraňování starých ekologických zátěží (SEZ), časové prodlevy, neznámý rozsah a z toho plynoucí neznalost potřebných nákladů a na nedostatek finančních prostředků na privatizačních účtech.

„Současné problémy se stanovením potřebných nákladů na odstranění SEZ jsou důsledkem nastavení způsobu odstraňování SEZ zejména v 90 letech, časové prodlevy při odstraňování SEZ byly dány jak rozhodnutím bývalého ministra financí z roku 2004, kterým bylo pozastaveno zadávání nových veřejných zakázek na zajištění sanačních prací s výjimkou havarijních případů na 2 roky, tak i dlouhými časovými rozestupy mezi jednotlivými fázemi sanačního procesu,“ uvádí zpráva.

NKÚ kritizuje zejména původní nastavení procesu odstraňování starých ekologických škod a z něj vyplývající následné problémy a průtahy; tento závěr je v zásadě velmi kladný ve vztahu k aktuálnímu postupu Ministerstva financí, které chce celý proces urychlit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie