Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

12. 10. 2010 12:09

Zvyšování cen elektřiny pro domácnosti nepřekročí 5 procent

Předseda vlády Petr Nečas představil opatření proti zdražení elektrické energie v souvislosti s boomem fotovoltaických elektráren.

Vláda postupuje proti tomu, aby cena elektrické energie vzrostla o 13 procent pro domácnosti a 18 procent pro podniky.

„Zvyšování cen elektřiny pro domácnosti nepřekročí 5 procent. Kromě toho, co už vláda schválila, navrhneme zavedení srážkové daně pro fotovoltaickou energii. Dále je nezbytné zvýšit poplatek za vynětí půdy ze zemědělského a půdního fondu. Od roku 2013 zapojíme do tohoto řešení také emisní povolenky,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Pro firmy by příští rok neměla elektřina zdražit o více než 7 až 8 procent. Propočet vychází z odhadu instalovaného výkonu solárních elektráren do 1500 MW.

Premiér Petr Nečas také zmínil, že slib nulového zvýšení elektrické energie by odporoval realitě a byl by projevem předvolebního populismu. Zapojení povolenek samo o sobě podle jeho vyjádření nemůže celý problém vyřešit, spíše jej odkládá.

Podle předsedy vlády ten, kdo se staví proti zavedení srážkové daně, je nějakým způsobem zainteresován na tom, aby vše zůstalo beze změny a regulovaná výkupní cena pro solární energii zůstala na stejné výši jako doposud.

„Je na místě, aby stát napravil těmito opatřeními špatnou regulaci. Nezasahujeme do volného tržního a podnikatelského prostředí. Zasahujeme do regulovaného trhu, kde je zákonem stanoveno, jaká bude výkupní cena. Vrátíme se k tomu, co bylo úmyslem zákonodárce, tedy patnáctiletá návratnost investic do obnovitelných zdrojů,“ dodal premiér. Na základě této návratnosti ministerstvo průmyslu a obchodu vypočte výši srážkové daně.

Obrovský rozvoj fotovoltaických elektráren nezpůsobila podle Petra Nečase současná vládní koalice ODS, TOP 09 a VV. V únoru 2005 zákon o podpoře obnovitelných zdrojů elektrické energie odsouhlasili ve sněmovně poslanci ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody-DEU a KSČM.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie