Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 2. 2013 11:33

NERV podporuje přijetí finanční ústavy

Národní ekonomická rada vlády stála u zrodu české finanční ústavy. Domluva nad parametry je samozřejmě otázkou politického kompromisu, ale přijetí zákona by mělo být dle NERV v zájmu všech politických stran.

Logo Národní ekonomické rady vlády.

NERV podporuje přijetí ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, tedy takzvané finanční ústavy. Své návrhy v této oblasti již rada zveřejnila před rokem a půl. „Cílem bylo navrhnout taková opatření, která povedou ke zmírnění politických mechanizmů vedoucích k narůstajícím výdajům a dluhu,“ zdůvodnil návrhy rady člen NERV Tomáš Sedláček.

Otázka jednotlivých parametrů finanční ústavy je již samozřejmě věcí politických dohod, domluvenou vládní podobu ale většina členů NERV podporuje. Přijetí finanční ústavy by mělo být v zájmu všech politických stran. „Nemělo by dojít k tomu, že se návrh bude odkládat jenom z toho důvodu, že bude první platit pro tu či onu vládu. Jedná se o dlouhodobá pravidla, která nastaví dluhovou brzdu všem vládám,“ uvedl k finanční ústavě další člen NERV Michal Mejstřík.

Součástí návrhů NERV byl také vznik Národní rozpočtové rady, která by dohlížela nad vládními opatřeními v případě výrazného růstu veřejného zadlužení. S touto institucí počítá také vládní návrh. „Trochu tím politikům svážeme ruce, ale pokud chceme zajistit dlouhodobě zdravé veřejné finance, tak je to nezbytné,“ odůvodňuje vznik rozpočtové rady člen NERV Jan Procházka.

Podle NERV je správné zavést odpovědnost politiků za rozpočtovou kázeň a sankce za její nedodržování alespoň v podobě, v jaké s tím počítá vládní návrh finanční ústavy. Spolu s rozpočtovými cíli, výdajovými rámci a dalšími zmiňovanými opatřeními to povede podle NERV ke zlepšení řízení rozpočtů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X