Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 10. 2011 15:10

NERV: Vláda by rozhodně měla podpořit stabilizaci eurozóny

Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV), premiér a ministr financí diskutovali o krizi v eurozóně s odborníky a veřejností.

Mezi vrcholnými summity Evropské unie se aktuální diskuze odrazila i na půdě vlády. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že Česká republika celounijní opatření pro řešení krize aktivně podporovala, nad problémy existuje velmi úzká spolupráce klíčových aktérů, a to včetně expertů NERV. „Celá řada opatření jde správným směrem, například zapojení soukromého sektoru. Jednoznačně také podporujeme posílení fiskální discipliny,“ uvedl premiér.Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV), premiér a ministr financí diskutovali o krizi v eurozóně s odborníky a veřejností.

Podle předsedy vlády je základním problémem vzniku krize systematické porušování pravidel a nevymáhání sankcí. Tyto sankce by měly být co nejvíce automatické bez politického rozhodnutí, na čemž se shodli i zástupci NERV.

Vyřešit krizi však podle slov premiéra nestačí, jedná se jen o krátkodobé opatření. „Krize budou ohrožovat země dál, protože země nejsou dostatečně konkurenceschopné,“ dodal premiér. Právě důraz na konkurenceschopnost zmiňovali řečníci ve všech svých projevech.

O výsledcích jednání NERV hovořil garant skupiny Krize v eurozóně Vladimír Dlouhý. Podle něj se většina členů NERV shodla nad tím, že existence společné evropské měny ke krizi přispěla, a rovněž nad faktem, že by vláda neměla členství v eurozóně explicitně řešit.

Podle Dlouhého Evropská unie a možná celý svět může stát před druhou hlubokou recesí za poslední 3 až 4 roky a dopady by se České republice nevyhnuly. Rozpad eurozóny přitom NERV považuje za nejhorší scénář. “Je rozhodující, aby vláda podpořila stabilizaci eurozóny, jinak budou dopady zásadní a tvrdé.“ A to i přes to, že by se jednalo o krátkodobou centralizaci spojenou s centralizací hospodářské politiky. Z jiných scénářů bychom totiž vyšli mnohem hůře.

Kroky ke stabilizaci eurozóny ale neřeší problém konkurenceschopnosti, tedy ani zranitelnost naší ekonomiky, která je součástí stabilního regionu. „NERV z dlouhodobého hlediska doporučuje vládě dělat domácí úkoly, tedy pokračovat ve všech krocích hospodářské politiky, které sníží zranitelnost naší ekonomiky vůči šokům, sníží míru zneužívání sociálního modelu a dávek, posílí trh práce a konkurenceschopnost země obecně.“

Ministr financí Miroslav Kalousek poděkoval NERVu za kvalitní a podnětnou práci. Na základě žádosti ministra financí NERV rozpracovává několik scénářů vývoje veřejných financí včetně toho katastrofického. „Nečekají nás žádné snadné časy, ale právě proto musíme reagovat velmi rychle,“ řekl ministr.

Prezentace člena NERV Pavla Kohouta s názvem „Tři krize eurozóny“ se věnovala krizi veřejných financí, krizi bankovní i krizi ekonomické. Bezesporu pozitivním faktem je podle Kohouta i jeho kolegů z NERVu stabilní český bankovní sektor, otřes tak nemusíme očekávat „zevnitř“. „Česká republika by se měla chovat méně submisivně, my nejsme v EU ti potížisté. Nicméně udělovat rady bychom neměli,“ uvedl Kohout, podle kterého „euro není v ohrožení, pouze jeho uživatelé.“

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Záznam z konference k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku, 25. října 2011

Připojené dokumenty

Související zprávy