Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 9. 2013 11:45

Miroslav Zámečník: Ženati s úspěchem

Rakousko vykazuje mimořádně nízké hodnoty nezaměstnanosti a blahobyt je patrný i běžnému návštěvníkovi

Miroslav ZámečníkSlavné habsburské diktum bývávalo: „Války nechť vedou jiní, ty, šťastné Rakousko, žeň se.“ Součástí monarchie se ostatně v šestnáctém století stalo díky sňatku s Annou Jagellonskou, dědičkou českého a uherského trůnu, i území toho času nazývané Česká republika. Jak ale vypadá modus operandi šťastného Rakouska v moderní době?

Před zhruba dvaceti lety byla nejlépe placeným centrálním bankéřem na světě guvernérka Rakouské národní banky, nedávno zesnulá Maria Schaumayerová, zároveň první žena v této funkci na světě. Na výročních zasedáních guvernérů Mezinárodního měnového fondu již v té době nebylo dovoleno kouřit, avšak Frau Schaumayer měla jako jediná ve Washingtonu ke svému křesílku bez řečí přistaven „svůj“ popelníček.

Dělat výstřelky v podobě měnové politiky, která by neladila s politikou nesrovnatelně mocnější německé Bundesbanky, by byla chyba, kterou si Rakousko ani jeho centrální banka nemohly dovolit. Na dotaz, jak dlouho Rakouské národní bance trvá, než přijme stejné rozhodnutí jako Bundesbanka, odpověděla kdysi Maria Schaumayerová lakonickým: „Maximum fünfzehn Minuten.“ Zlomyslný tisk pak hovořil o nejlépe placeném zpoždění na světě.

Když víte, nakolik je rakouská ekonomika s tou německou propojená, pak také víte, že všechny podstatné parametry rakouské hospodářské a měnové politiky musejí sloužit jedinému cíli: udržet konkurenceschopnost. Benchmarkem je pozice na německém trhu a výkon ve srovnání s Německem. V uvedených grafech zjistíte, že tuhle základní poučku Rakušané neztratili ze zřetele ani poté, co se vzdali šilinku, pevně navázaného na marku, a přijali euro.

Rakousko neztratilo oproti Německu na konkurenceschopnosti, navíc dokázalo zhodnotit geografickou polohu a historické vazby. Na rozdíl od Německa nebylo ekonomicky zatíženo náklady na sjednocení a nepropáslo příležitost, kterou skýtalo „východní rozšíření“ po pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě pro expanzi obchodu a investic. Tím, že noví členové rostli rychleji, pomohla ekonomická reintegrace nových zemí také Rakousku a přidala hezkých pár procentních bodů na kumulovaném růstu HDP.

Dnes je Rakousko z hlediska HDP na obyvatele o pěkných pár míst nad Německem (jehož hodnoty srážejí výrazně chudší nové spolkové země z bývalé NDR) a v přepočtu na nominální dolary je třeba bohatší než Japonsko nebo Nizozemsko. Podle parity kupní síly je jeho HDP na obyvatele desátý nejvyšší na světě, pokud věříte údajům Světové banky, nebo jedenáctý, dáváte-li přednost statistikám Mezinárodního měnového fondu.

Rakousko vykazuje mimořádně nízké hodnoty nezaměstnanosti, zejména dlouhodobé, a blahobyt je patrný i běžnému návštěvníkovi.

 

Publikováno v týdeníku Euro, 23.9.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy