Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 12. 2013 12:50

Pavel Kohout: Věštění HDP nemá smysl

V situaci, kdy se jediným administrativním rozhodnutím velikost české ekonomiky zdrcne o nějakých deset miliard eur, nemá cenu plýtvat časem na makroekonomické věštění.

Ing. Pavel KohoutNebudu nic předstírat. Neumím předpovídat HDP ani na jeden rok dopředu. Nikdy jsem ani netvrdil, že to umím. Půjdu ještě dál, i když zřejmě popudím některé kolegy: ani neznám nikoho, kdo by to uměl. A budu pokračovat: podobné snahy jsou nesmyslnou ztrátou času.

S ekonomickým prognózováním je to bohužel tak, že problém je odhadnout byť i jen znaménko. Kdyby se našel ekonom, který by konzistentně dokázal v listopadu předpovídat, zda ekonomika vzroste, či poklesne během následujícího roku, byl by králem.

Když se například podíváme na předpovědní úspěšnost ČNB během posledních sedmi let, zjistíme, že největší odborníci v zemi neuhádli ve třech případech ze sedmi ani to znaménko. Například předpověď z podzimu 2008 na rok 2009 dopadla mimořádně neslavně. ČNB očekávala růst HDP 2,9 procenta, ve skutečnosti následoval pokles o 4,1 procenta. Pokud to někoho potěší, dodám, že ministerstvo financí bylo ještě více vedle.

Nyní módní modely typu DSGE (Dynamic Stochastic General Equilibrium) selhávají nejčastěji tehdy, když je jich nejvíce zapotřebí. V tomto směru je možné se na ně plně spoléhat.

Předpovědím HDP proto nevěnuji přehnanou pozornost. Jaký bude růst českého HDP v roce 2014, není podstatné. V situaci, kdy jediným administrativním rozhodnutím se velikost české ekonomiky zdrcne o nějakých deset miliard eur, nemá cenu plýtvat časem na makroekonomické věštění.

Pokud jde o jiné předpovědi, jsem spokojen, že moje loňská předpověď růstu akciových indexů vyšla, a to velmi štědře.

Závěr loňské předpovědi stále ještě do značné míry platí:

„Vleklá finanční krize paradoxně pomáhá akciím. Za prvé, úrokové sazby a výnosy dluhopisů jsou dnes tak zanedbatelné, že dividendové výnosy akcií vypadají lákavě. Za druhé, pomocné protikrizové akce centrálních bank uvolnily na trh masivní množství likvidních peněz, které kolují finančním trhem a zvyšují ceny. Na akciovém trhu totiž také funguje kvantitativní teorie peněz.“

Ačkoli upřímně řečeno na rok 2014 bych už asi nečekal zhruba dvacetiprocentní růst indexů Dow Jones, DAX a MSCI World jako v roce 2013.

Poradenská společnost McKinsey doporučuje ekonomikám střední a východní Evropy, aby se vyvinuly ze zdroje levné pracovní síly pro západoevropské automobilky směrem k vyšší přidané hodnotě. McKinsey radí investovat firmám do vybavení přijímat nové metody a materiály. Výborně, to zní skvěle. Skoro jako kupujte levně, prodávejte draze.

Jenže radit je poměrně snadné, uskutečňovat tyto rady je obtížnější. Jedna z hlavních překážek růstu je v obsáhlé práci o 84 stránkách nastíněna jen nepřímo. Je to absence fungujícího kapitálového trhu. Česká ekonomika se nemůže vyvíjet jako vyspělé kapitalistické hospodářství při nedostatku kapitalistů. Ti, kteří zde existují, převážně zbohatli na privatizacích nebo šikovnými akvizicemi. Pražská burza je v agónii, trh rizikového a soukromého kapitálu je v plenkách. Na úřadech vládne pravý a nefalšovaný nezájem, zejména na těch, kteří mají co do činění s kapitálovými trhy a jejich regulací.

McKinsey má pravdu, že Češi málo investují, a dokonce i málo spoří. Ve srovnání s finančním majetkem domácností Němců, Dánů, Francouzů, Portugalců, o Britech a Švýcarech ani nemluvě, Češi jsou bohužel nuzáci s holým zadkem. Nutit je, aby ze svých skromných úspor ještě více utráceli, může jen naprostý ignorant.

 

Publikováno na iHNed.cz, 22.12.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy