Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 6. 2013 11:08

Petr Zahradník: HDP vůdčích evropských ekonomik: Dobře již prozatím bylo

Člen NERV Petr Zahradník k HDP v Německu a Francii v prvním letošním čtvrtletí.

Petr ZahradníkÚdaje za vývoj HDP v prvním letošním čtvrtletí pro dvě z vůdčích evropských ekonomik - Německo a Francii - nevedou k úplně příznivým očekáváním budoucího vývoje v celé EU, což z pohledu české ekonomiky nesignalizuje vlastně nic jiného, že i poslední motor našeho čtyřmotorového letounu začíná vynechávat.

Přesto se interpretace zpráv z Německa a Francie dosti zásadně liší a může nabízet dva možné scénáře překonání nynějšího návratu do ekonomické stagnace. První odlišnost spočívá v časovém nesouladu ekonomického cyklu. Německo “vlétlo“ do fáze toužebného, ale neudržitelného oživení v roce 2010 masivní investiční vlnou, když kumulativní nárůst německých investic v letech 2010 a 2011 překonal 12 %, kdežto Francie v tomto ohledu “spoléhala“ pouze na i tak oslabenou spotřebu. Německo si následně dopřává investiční time-out, aby se v příštím roce opětovně pustilo do vytváření příznivých podmínek pro budoucí prosperitu.

Významně odlišné je i spoléhání se na naplňování vnější poptávky. Na evropské poměry velikostně gigantická německá ekonomika v uplynulých třech letech dosáhla toho, aby kumulovaný příspěvek čistého exportu k růstu německého HDP dosáhl úctyhodných 3,3 procentního bodu, kdežto v případě Francie je hodnota tohoto ukazatele prakticky nulová.

Jak rozdílné strukturální charakteristiky ekonomik, které v daném čase vykazují de facto černou, resp. červenou nulu, potvrzují dále údaje o výši míry nezaměstnanosti. Ta německá je třetí nejnižší v EU, s tendencí stagnace či mírného poklesu, ta francouzská míří v příštím roce k hodnotám dvojnásobným těch německých. Zkusme uhádnout na základě řečeného, která z obou ekonomik disponuje příznivějšími východisky k překonání nynějšího nelichotivého stavu? A to ta francouzská rozhodně není prvoplánovým potížistou.

Publikováno na DůmFinancí.cz, 4.6.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy