Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 4. 2013 10:55

Rozhovor s Danielem Münichem: Trh práce nelze řešit nárazově. Chce to systém

Má pro vládu vymyslet, jak čelit rekordní nezaměstnanosti. Ekonom Daniel Münich však varuje, že hledání receptu na oživení trhu práce potrvá. „Chci vytvořit zárodek systému, který státu ukáže, co si trh práce skutečně žádá,“ říká.

Daniel Münich* LN Když ministerstvo práce před měsícem představilo hlavní trumf pro boj s nezaměstnaností - podporu v řádu desetitisíců lidem, kteří se „sami zaměstnají“, příliš úspěchu resort neslavil. Vám se ten záměr líbí?

Upřímně, nevím, co si o něm mám myslet. Dokud nemáme zkušenosti s podobnou praxí, nevíme, jak ji nejlépe zacílit, tak nelze říci, jak může pomoci. Za správných podmínek věřím, že to může mít pozitivní efekt. Ani nevím, zda existuje nějaká lepší alternativa.

* LN Co námitka, že kdo chce podnikat, už tak učinil. A že tedy nabídka přiláká spíše lidi, kteří to budou chtít krátkodobě využít?

Kvůli tomu říkám, pojďme to zkusit v pilotním režimu. Ten odhalí možné vady. Můžeme odfiltrovat lidi, kteří si chtějí jen přilepšit, lépe to zacílíme a zjistíme, jak je to udržitelné dlouhodobě. Těžko totiž lidem říci, když vaše podnikání nevyjde, všechno vrátíte. Uvažované změny jsou rizikové, chceme v pracovní skupině vymyslet, jak by novinky mohly vlády využívat pro další roky. Ne, aby se vždy na poslední chvíli objevil nějaký plošný nástroj, o němž nikdo neví, jak dopadne.

* LN Máte sám nápad, jak rychle a účinně rozhýbat pracovní trh?

Znovu opakuji, to se nesmí řešit ukvapeně. Musíme lépe znát reálnou situaci - u jakého typu lidí se koncentrují problémy se sháněním práce, zlepšit efektivitu pomoci od státu a přesně znát možnosti pro aktivní politiku zaměstnanosti.

* LN Dokdy se to může podařit?

To se nedá vyřešit do konce roku. Jde spíše o to, ukázat úředníkům, jak by to mělo ideálně vypadat.

* LN Co byste tedy považoval za úspěch pracovní skupiny?

Pokud by se díky ní v politice zaměstnanosti podařilo vytvořit aspoň zárodek evaluační kultury. Tedy aby bylo jasné povědomí, že pro zlepšení trhu práce je nutné znát přesnou evidenci problémů a možností.

* LN Jste při tom limitován mandátem vlády, nebo chcete nabídnout řešení i pro příští kabinety?

Jsem idealista. Věřím, že naše závěry poslouží heslu pravice Malý a efektivní stát i levice Stát má pomáhat potřebným. Dělat dobře politiku zaměstnanosti, která cílí na potřebné, musí všechny strany.

 

Publikováno v LN, 10.4.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy