Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 6. 2011 9:49

Rozhovor s Janem Švejnarem: Obhajoba reforem

Člen NERV Jan Švejnar o vládních reformních plánech a jejich kritice ze strany odborářů.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Oni jsou hodně pracovití. Další host Otázek, ekonom, profesor Jan Švejnar, vítejte v Otázkách, dobrý den.

Jan ŠVEJNAR, předseda dozorčí rady ČSOB, ekonom, profesor
--------------------
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane profesore, o první fázi vládních reforem je jasno, český parlament projednává změny v systémech důchodů, zdravotnictví, sociálních dávek. Vy jste poslouchal to, že kvůli reformám tedy bude ta stávka ještě větší, bude 24 hodinová ve čtvrtek, proti těm reformám je značná část veřejnosti nejen odbory, tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl zase říká, že doporučí hlavě státu, aby změny vetovala. V čem shledáváte kritiku vládních reformních plánů jako oprávněnou, pokud ji v něčem shledáváte?

Jan ŠVEJNAR, předseda dozorčí rady ČSOB, ekonom, profesor
--------------------
Já bych se ještě vyjádřil k té stávce. Atm je důležité si uvědomit, že stávka je samozřejmě legitimní nástroj. To je extrémní nástroj a jako společnost si vždycky klademe otázku, proč se vlastně strany, jestliže se nakonec po stávce dohodnou na nějakém kompromisu, proč se vlastně na něm nejsou schopni dohodnout předtím? A z toho vlastně působí vlastně všechny ty ztráty a tak dále, proč ty strany jsou tak extrémně od sebe a tady si myslím, že samozřejmě víc času bude lepší v tom smyslu, že může dojít ke kompromisu. Teď ještě k těm reformám, podívejte se, ty reformy myslím nejsou dostatečně komunikovány. Prostředí je také velice napjaté a v tom smyslu ty reformy často nejsou tak dokončeny jak by bylo žádoucí a tudíž máme reformy, které jdou na půl cesty a jestliže nejsou dobře zkomunikovány s hlavními sociálními partnery, tak potom nastává i situace, kdy vlastně odpor a možná to jednání by pokračovalo dál, tak budeme úspěšnější.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vnímáte tedy reformy jako improvizační, podíváte-li se na obsah měnění parametrů?

Jan ŠVEJNAR, předseda dozorčí rady ČSOB, ekonom, profesor
--------------------
Záleží na kterou. Já myslím, že například taková ta první reforma, která už pokračuje bez úpravy prvního pilíře důchodového systému, ta jde správným směrem, je potřebná, je dlouhodobá, vyjadřují se k tomu i mezinárodní instituce, takže tam myslím, že ta vláda postupuje dobře, co se týče například toho druhého pilíře, to znamená toho připojištění a nových fondů, tam myslím, že ta reforma není úplně dodělaná. Bylo by mnohem lepší, kdyby tam byl takový ten základní fond, který je velice nízko nákladový, široce rozložený, pasivní fond, tak jako je ve Švédsku, takže tam ta reforma, ten kompromis, který se vytvořil, bohužel není tak optimální jakoby byl v jiném případě. Samozřejmě jsou tady některé sporné věci, například myslím, že si sociální partneři často neuvědomují, když kritizují daň z přidané hodnoty, že se vlastně jedná o daň, která je uvalena jak na pracovní sílu, tak na kapitál, protože to je to, co je DPH, to je daň na obě tyto složky výroby, zatímco momentálně zdaňujeme především pracovní sílu, což je velmi nešťastné, protože to je asociální, způsobuje to větší nezaměstnanost, to znamená, menší zaměstnanost, takže kdyby se snížila daň ze mzdy a všechny odvody a místo toho se přesunulo toto břemeno daňové na DPH, tak jsou na tom zaměstnanci lépe a zdaňujeme podniky neboť zdańujeme kapitál částečně a to je vlastně to, co požadují i strany nalevo od politického středu. Takže tady je právě ten nedostatek komunikace v tom, že ne všichni chápou, jak takovýto přesun a zjednodušení daňové soustavy, které není dostatečné, tam je kritika a takový ten přesun může být optimální.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když se díváme na to, co se děje nejen v české ekonomice. Česká ekonomika v tom letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o bezmála 3 %, přesně o 2,8 %. Je to o tři desetiny procentního bodu víc než předpokládal předběžný odhad. Vy teď uvidíte, jak se nám vyvíjí česká ekonomika, co se s ní děje. Zatím roste. Na výkon české ekonomiky má pozitivní vliv především zahraniční obchod. Podle analytiků by růst českého hrubého domácího produktu mohl být za celý letošní rok mírně lepší než dosud očekávali. Je tahounem onoho ekonomického růstu právě export do zemí eurozóny. Teď když se podíváme na průmyslovou výrobu, tak ta nám ale začíná ta dubnová čísla nám začínají dělat starosti, protože průmyslová výroba meziročně zpomalila růst na 4,7 %. Vidíte ten pokles po tom březnovém zvýšení o 9,2 %. Podle analytiků tak trh nečekal to výrazné zpomalení průmyslu. Do toho tady máme problémy eurozóny. Bůhví jestli Německo, Francie a další země půjčí, pane profesore Švejnare, Řecku. Myslíte si, že bude muset vláda měnit ještě ty své reformy, protože může dojít, nepůjčí-li se Řecku peníze, o tom mají rozhodovat ministři financí eurozóny v příštím týdnu v úterý, takže se může stát, že Řecko zbankrotuje, což otřese eurozónou, tedy hlavním exportním cílem České republiky?

Jan ŠVEJNAR, předseda dozorčí rady ČSOB, ekonom, profesor
--------------------
Může se stát, že Řecko zbankrotuje, ale myslím, že to je nepravděpodobné, protože zatím země Evropské unie nemají zájem na tom, aby jediná země v této oblasti zbankrotovala. Takže myslím, že můžeme spíše očekávat, že dojde k nějakému dalšímu dotačnímu opatření s tím, že ale bude muset Řecko podstoupit další rázné kroky. Některé už podstoupilo. Řecko podstatně zvýšilo věk odchodu do důchodu, a další aspekty této reformy, takže tam já myslím, že bude postupně docházet k dalšímu umožňování transformace Řecka, místo aby byl bankrot s tím, že dočasně to bude znamenat větší výkyvy v rámci dotací, ale též větší přizpůsobení ze strany Řecka.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Konstatuje ekonom Jan Švejnar. Děkuji za rozhovor, přeji hezký zbytek neděle.

Jan ŠVEJNAR, předseda dozorčí rady ČSOB, ekonom, profesor
--------------------
Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Otázka na ministra financí Miroslava Kalouska. Počítáte s tím, že můžete ještě ty parametry reforem měnit, pokud by došlo k otřesům v eurozóně, což by mělo vliv na Česko?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Systémové změny, ty reformy jsou především o systémových změnách, ty měnit nebudeme. Pochopitelně, že kdyby došlo k obrovským turbulencím, tak musíte měnit parametry jak na výdajové, tak příjmové straně rozpočtu. Ale to teď nelze předvídat. Jenom stručný komentář s pozdravem k panu profesorovi. Ten komentář, který prostě ho naprosto akceptuji ke dvěma výhradám, které tam řekl. Ano, i já bych si přál mnohem větší snížení vedlejších nákladů práce, a přesunutí této daně do zvýšení daně z přidané hodnoty, ale to má prostě své politické limity a upřímně řečeno, jak odbory, tak sociální demokracie je přesně tenhle návrh rudý hadr. Možná, že se to pokusíme lépe komunikovat. Třeba vás přesvědčíme. Ten nízkonákladový fond v tom druhém pilíři ten jsme měli připravený pro povinné připojištění. Povinné připojištění by mělo svůj smysl. V dobrovolném pojištění už takový smysl nevidíme.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Konstatuje ministr financí Miroslav Kalousek, hlavní host Otázek a děkuji i předsedovi Odborového sdružení železničářů Jaroslavu Pejšovi.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového sdružení železničářů
--------------------
Já bych chtěl ještě využít jedné věci k informaci k té čtvrteční stávce, aby nevznikaly šumy. Takže pokud bude někdo chtít k tomu přesnější informace, my máme 17 hodin dneska k tomu tiskovou konferenci v našem sídle. Jsme tam ochotni zodpovědět všechny dotazy, které v té stávce jsou. Pořádá to koalice odborových svazů dopravy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je ještě možné tu stávku odvrátit?

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového sdružení železničářů
--------------------
Ne, to jsme tady oznámili. Ale jde o to, že se určitě někteří budou ptát.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Miroslav Kalousek bude chtít dál vyjednávat, říká, že pracuje i v noci.

Bohumír DUFEK, předseda Asociace samostatných odborů
--------------------
Jestli bych mohl trošku odlehčit, já jsem tedy předpokládal, že pan ministr nám tady předá usnesení včerejší vlády, abychom se dohodli hned na dalších termínech. Vidíte, když to jde o soudní obsílku, tak najednou úředníci jsou akční v sobotu a když jde o usnesení vlády, tak se bude muset počkat do pondělka.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A Bohumír Dufek zůstává ještě hostem Otázek. Pánové, děkuji za rozhovor a příště na shledanou.

 

Otázky Václava Moravce II., ČT24, 12.6.2011

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy