Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

2. 10. 2013 9:17

Rozhovor s Janem Švejnarem: Politici musí jednat, aby USA nedošly peníze

Pokud krize bude trvat dlouho, ohrozí i evropské oživení

Jan ŠvejnarProfesor ekonomie a bývalý kandidát na prezidenta Jan Švejnar včera v New Yorku stěhoval nábytek a do muzea se nechystal. Přesto podle něj hrozí, že pokud by platby ke státním zaměstnancům nadlouho zamrzly, sníží se spotřeba v USA a to ovlivní světovou ekonomiku včetně té české.

* Jaký bude mít shutdown dopad na americkou ekonomiku?

Pokud nebude dlouhý, tak nijak významný, což se ukázalo i v minulosti. Jakmile by ale byl delší, tak se to projeví ve spotřebě lidí. V ohrožení jsou penzijní výplaty státních úředníků nebo veteránů.

* Mělo by to dopad i na světovou ekonomiku?

Ano. Americká ekonomika sama poměrně dobře roste a teď udržuje svět na pomezí mírného růstu a poklesu. Spojené státy a Evropa jsou největšími obchodními partnery, takže dopad by tam mohl být silný, a to včetně dopadu na českou ekonomiku navázanou na Německo.

* Už jste osobně zaznamenal zavření státních úřadů?

Byl jsem venku, ale ještě ne. Pokud nepracujete přímo pro vládu, nejste přímo ovlivněn, navíc úředníci ještě dnes dopoledne pracují na uzavření své agendy a většina jich opustí práci v poledne. Předpokládám, že zde v New Yorku to moc vidět nebude, spíše bych čekal davy lidí ve Washingtonu.

* Co si myslí Američané, které potkáváte, o současné situaci?

Jsou rozčarovaní z toho, že Kongres o situaci už dlouho debatuje a není schopen se dohodnout. Při minulých shutdownech to odnesli více republikáni a myslím, že na to demokraté spoléhají i teď. Spoléhají na to, že se liberálnější republikáni nakonec přikloní k jejich pohledu.

* Je Obamův návrh zákona o zdravotním pojištění, s nímž republikáni nesouhlasí, skutečně tak zásadní?

Je, byť mu velká část lidí moc nerozumí a mají strach například z toho, aby nepřišli o nějaké své výhody. Zdravotní péče směřuje trochu evropským směrem, tedy zdravotní pojištění pro všechny, a Obama slíbil spoustu ústupků zájmovým skupinám, aby zákon prosadil. Tím je velmi drahý, ovšem pro něj to představuje prezidentský odkaz. Takže to nevzdá.

* V říjnu se blíží dluhový strop, po němž mohou USA dojít peníze.

Ano, a to je větší problém. Myslím, že obě strany ale budou cítit tlak od voličů a dohodnou se na kompromisu. Pokud by USA přestaly splácet své dluhy, hrozí zemi velké zdražení financování, propad cen akcií a tím i zchudnutí voličů. A to snad politici nedopustí.

 

Publikováno v MF Dnes, 2.10.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy