Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 3. 2011 9:17

Rozhovor s Janem Švejnarem: Vláda měla reformu pořádně připravit. Až pak mluvit

Člen NERV Jan Švejnar kometuje poslední rozhodnutí K9.

* Vláda ustoupila tlaku ekonomů, podnikatelů a občanů, DPH nevzroste skokem z 10 na 20 procent, ale na rok jen na 14 % a následně na 17,5 %. Jak hodnotíte tento návrh?

Pozitivní je, že se dvacetiprocentní sazba snížila. To vítám. Nyní bude ještě záležet, jak se vykompenzuje zvýšení životních nákladů rodinám s dětmi. Příliš mne ale netěší, že nedojde k poklesu odvodů z mezd a platů, aby poklesla cena pracovní síly. Chápu, že se jedná o kompromis. Ale nižší cena práce by posílila zaměstnanost, tedy více lidí by odvádělo daně a nepožadovalo sociální dávky.

* Nebude ústupek vlády brán jako signál, že nyní je možné protestovat i proti současnému návrhu, že to vláda nemá stále dobře spočítané, když ze dne na den změnila názor?

Strategicky a takticky to není příliš šťastné. Koalice a vláda měly nejdříve vysvětlit principy reformy, dohodnout se na zásadách včetně daňových změn a pak s ucelenou a propracovanou koncepcí, na které by se vnitřně shodla, vyjít na veřejnost. Takhle může vzniknout dojem, že vše není stále dobře připravené. Když je možná 17,5% sazba místo dvaceti, tak by byla možná i sazba 12% atd. Chápu, že vše je ale výsledkem politického kompromisu.

* Nebyl důvod ke změnám také ten, že NERV koalici a vládě špatně radil?

NERV je poradní orgán, který předložil vládě řadu ucelených a propracovaných návrhů. Rozhodnutí je vždy věcí politiků, kteří když už vyjdou na veřejnost, mají být vnitřně domluveni.

 

Publikováno v Právu, 11.3.2011

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy