Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 6. 2011 10:43

Rozhovor s Miroslavem Zámečníkem: Že lidé odmítají reformy? To je celoevropská svízel

Je normální, že reformy nejsou oblíbené. Horší je, že nejsou dobře vymyšlené, míní ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník.

* LN V čem je podle vás zásadní důvod, že reformy jsou u veřejnosti tak neoblíbené? Odmítá je osmdesát procent obyvatelstva.

Je dětinská představa, že by reformy byly oblíbené, a to i ty sebelepší. Jak by mohli lidi chtít něco, co jim bere, místo aby jim dávalo? To je normální, horší je, že reformy nejsou dobře vymyšlené.

* LN V čem by mohly být vymyšlené lépe? Třeba i to by zlepšilo postoj veřejnosti k reformám.

Tak, jak se například udělal u penzijní reformy druhý pilíř, ten nemá vůbec smysl. Když chcete vylepšit nebo rozšířit strukturu zdrojů, ze které mají být vyplácené penze, tak to samozřejmě musí být povinné pro všechny. Dobrovolný pilíř je zbytečný, protože vůbec neplní hlavní účel.

* LN Není nízká obliba reforem také dána tím, že je vláda málo vysvětluje?

Samozřejmě by byly vnímány lépe, kdyby je jednotliví představitelé trpělivě vysvětlovali, objížděli republiku... Ale každá reforma znamená, že jisté skupiny jsou poškozené. A ty se ozývají. Druhá věc je, jestli je reforma férová, nebo ne.

* LN A je férová, nebo není?

O penzijní reformě jsem už mluvil. Zdravotní reforma není reforma. To je snad hledání peněz na příští rok, ale neříkejme tomu reforma. Daňová reforma má některé věci vymyšlené dobře, jiné ne. Například to, že výsledek daňové reformy se neprojeví v lepší situaci se schodkem veřejného rozpočtu.

* LN Vy jako člen NERV jste neměl příležitost seznámit vládu se svými výhradami?

Na NERV jsem daňovou reformu ani neviděl. Ani jsem si nevšiml, že by ji někdo z kolegů chválil. Upenzijní reformy jsme měli výrazné výhrady. Tohle je vůbec směšná organizace práce, vystřelit s reformou, pak se teprve ptát odborníků. Buď se to dělá za jejich účasti, nebo se k tomu mají vyjádřit předem. Tohle je Kocourkov, pak se není co divit, že experti jsou naštvaní.

* LN Dala by se situace vČR přirovnat k jiné evropské zemi, třeba k Německu?

Ale tohle je celoevropská svízel, nic unikátního. Veřejnost je unavená. My tady děláme zásadní chyby, ale Evropa má psychický problém, který nemusí Čechy vůbec trápit, a tím je situace v eurozóně. To je psychická i ekonomická potíž.

 

Publikováno v LN, 6.6.2011

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy