Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 6. 2013 12:25

Rozhovor s Petrem Zahradníkem

Měla by Česká republika usilovat o co nejrychlejší vstup do eurozóny?

Petr Zahradník* Měla by Česká republika usilovat o co nejrychlejší vstup do eurozóny?

V současné době by Česká republika měla s ohledem na euro plnit především své domácí úkoly, tj. natolik zlepšit svoji ekonomickou situaci, aby se jí členství v eurozóně ve středně- či dlouhodobém výhledu vyplatilo a byla s to členství využít. Rozhodně bych naší zemi nedoporučoval co nejrychlejší vstup do eurozóny. Za prvé by momentálně měla akcelerovat svoji ekonomickou výkonnost, což se zřejmě neobejde ani bez jistých veřejných investic, jež by mohly krátkodobě zhoršit její fiskální disciplínu a míru deficitu jako jedno z maastrichtských kritérií.

Za druhé by eurozóna měla vykazovat příznivější stav a před dalším rozšiřováním by měla především vyléčit sebe sama. Za třetí by bylo dobré si uvědomit, že jakýkoliv další vstup do eurozóny je jiný proces, než byl vstup do původní eurozóny, či dokonce vstup Estonska v roce 2011. Eurozóně přibyly ESM, fiskální kompakt, rodící se bankovní unie, řada koordinačních opatření v oblasti hospodářské politiky a posílení fiskální disciplíny. Nic proti tomu, ale na vstřebání této nové kvality a vyhodnocení jejích přínosů a nákladů je třeba určitý čas. A konec konců za čtvrté není vůbec jisté, zda bychom byli i ze strany eurozóny tak žádaným kandidátem, jakým jsme byli v předkrizovém období. Je však pravdou, že Lotyšsko, Litva, Polsko či Rumunsko jsou v praktické fázi vyjednávání podstatně dál než my, kde proces přistupování prakticky zamrzl. I když jsem na otázku odpověděl ne, nedomnívám se, že bychom tuto vyčkávací taktiku měli hrát věčně. Jsem přesvědčen, že poté, co se sama eurozóna stabilizuje a uzdraví, poté, co se česká ekonomika zdynamizuje a současně dojde k preciznímu vyhodnocení přínosů a nákladů, bude čas do eurozóny vstoupit a realizovat v ní výhody a přínosy, které potenciálně vykazuje, ale jež v posledním období nebyly až tak průkazné. Obávám se, že pro Českou republiku tento čas přijde až v průběhu následující dekády.

* Odráží se skutečnost, že ČR není členem eurozóny, spíše v její neprospěch, anebo naopak česká koruna přináší ČR více výhod?

Myslím, že s ohledem na fakt, že jsme ekonomikou bez zásadních strukturálních poruch, se nám tento stav neprojevil negativně. Myslím, že krátkodobě je tento dopad neutrální; výhody členství v eurozóně, a to navíc za předpokladu jejího plnokrevného fungování, se projevují v dlouhodobém výhledu a horizontu. Vzhledem k tomu, že koruna je stále relativně silná, žádnou podstatnou nevýhodu nám tato skutečnost momentálně nepřináší. Avšak poté, co eurozóna i česká ekonomika opětovně „pojedou“ na plné obrátky, jsem přesvědčen, že naše místo je uvnitř eurozóny. Domnívám se, že být ostrovem národní měny uprostřed eurozóny (a Polsko patrně vstoupí dříve než my) není z praktického hlediska přeshraničního fungování nic výhodného. Tento stav může být diskvalifikační i z pohledu rozhodování investorů. Měnová stabilita taktéž může být výhodou (i když nejsme zemí, jež by tíhla k nadměrné kurzové volatilitě, především v depreciačním směru).

Shrnul bych to takto: Krátkodobě je tento dopad neutrální, dlouhodobě by mohl být nevýhodný.

* Jaký je váš názor na budoucnost eurozóny jako takové? Máte za to, že je to stabilní a efektivní seskupení? Jako eurooptimista v budoucnost eurozóny věřím při veškerém uvědomění si a respektu k problémům, jimž čelí.

Podmínkou jejího fungování je však to, že bude fungovat pokud možno co nejlépe jednotný vnitřní trh. Bez něj nemá eurozóna smysl. V posledních třech letech jsme byli svědky přijetí neskutečného počtu koncepcí, strategií, politik, paktů, jejichž smyslem bylo předefinovat pravidla, jimiž je hospodářská a měnová unie upravena a jimiž navazuje na ostatní součásti hospodářských politik. Nyní si tyto nové prvky musejí sednout, některé se ukážou jako zbytné, obecně jsem však přesvědčen o potřebě změnit jejich konstrukci. Teď na jejich funkční zapojení potřebujeme jistý čas, který nám na tuto otázku zodpoví. Osobně jsem o dlouhodobé stabilitě a efektivnosti přesvědčen, byť momentálně to tak přesvědčivě nevyhlíží. Domnívám se, že toto je toliko černá epizoda v jinak perspektivním a smysluplném projektu; velmi nerad bych se mýlil.

 

Publikováno v měsíčník Make Money, 12.6.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy