Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dokumenty Etické komise České republiky

22. 4. 2013 11:23

Zpráva o činnosti Etické komise za rok 2012

Výroční zpráva o činnosti Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu dle čl. 11 odst. 3 Jednacího řádu Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu za rok 2012

1. Úvod

Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“) je nezávislým správním orgánem, který rozhoduje podle § 7 odst. 1 zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, o odvoláních proti rozhodnutím ministerstva podle § 6 odst. 3 a 6 téhož zákona. Etická komise tedy není poradním nebo obdobným orgánem jako např. rozkladová komise ministra, nýbrž je správním orgánem vykonávajícím veřejnou moc při rozhodování o subjektivních právech jednotlivých žadatelů o vydání osvědčení účastníků odboje a odporu proti komunismu.


Etická komise se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Senát Parlamentu ČR, Vláda ČR a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident republiky. Předsedu Etické komise volí a odvolává vláda z členů volených vládou. Ke dni 31. 12. 2012 je předsedou Etické komise Mgr. Jiří Kaucký, místopředsedou Etické komise PhDr. Prokop Tomek, Ph.D., a členy Etické komise jsou JUDr. Stanislav Devátý, PhDr. Marie Rút Křížková, MVDr. Jiří Liška, Miloslav Nerad, Mgr. Miloš Rejchrt, prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. a JUDr. Jan Kudrna, Ph.D.

Působnost Etické komise upravuje ustanovení § 7 zákona č. 262/2011 Sb. Podmínky a principy, kterými se Etická komise při své činnosti řídí, upravuje zejména zákon č. 262/2011 Sb., správní řád, a další související zákony.
Etická komise poskytuje informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Dokument obsahující povinně zveřejňované údaje dle § 5 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. je zveřejněn na úřední desce Etické komise v budově Úřadu vlády ČR a na jejím webu na adrese www.etickakomisecr.cz.

2. Činnost Etické komise

Etická komise zahájila svou činnost na svém prvním jednání dne 11. června 2012. Do dnešního dne obdržela Etická komise prostřednictvím Sekretariátu Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „sekretariát“) 76 spisů, z nichž 74 případů je nebo bylo řešeno jako odvolání dle ust. § 81 a násl. správního řádu a 2 případy byly řešeny dle § 12 správního řádu, byly tedy usnesením postoupeny pro nepříslušnost příslušnému správnímu orgánu. Projednáno na zasedání Etické komise bylo již 66 případů; 57 rozhodnutí nabylo právní moci. Průměrná doba vyřízení jednoho spisu je 34 dní.


Do dnešního dne změnila Etická komise rozhodnutí Ministerstva obrany ve čtyřech případech tak, že udělila ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu. V případě pana Ing. Jaroslava Horyny předali místopředseda Etické komise PhDr. Prokop Tomek, Ph.D. a členka Etické komise PhDr. Marie Rút Křížková dekret a pamětní odznak osobně oceněnému přímo v místě jeho bydliště.

Na další zasedání Etické komise, které se bude konat dne 22. 1. 2013, je k projednání zařazeno deset případů. V tento den Etická komise slavnostně předá dekret a pamětní odznak dalším třem oceněným účastníkům odboje a odporu proti komunismu.

Proti rozhodnutí Etické komise byla v jednom případě podána žaloba u Městského soudu v Praze. Soudní řízení v současné době probíhá.

V šesti případech vyřizoval sekretariát Etické komise žádosti o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, přičemž v jednom případě byla žádost odložena, v ostatních případech byla informace poskytnuta.

Za dobu své činnosti řešila Etická komise prostřednictvím svého sekretariátu dvě stížnosti dle § 175 správního řádu. Jedna stížnost byla v části shledána jako nedůvodná a v části byla usnesením postoupena Ministerstvu obrany dle § 12 správního řádu jako žádost o vyplacení příspěvku pozůstalé manželce po účastníkovi odboje a odporu proti komunismu. Ve druhém případě byla stížnost rovněž vyhodnocena jako nedůvodná. V obou případech bylo stěžovatelům zasláno zdůvodnění vyřízení jejich podání.

3. Finanční a materiální zajištění Etické komise

Dne 9. května 2012 přijala vláda České republiky usnesení o materiálním zabezpečení činnosti Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, na jehož základě byly Ministerstvem financí převedeny Úřadu vlády ČR finanční prostředky ve výši 7 647 tis. Kč (z toho na platy, ostatní osobní výdaje včetně sociálních výdajů 3 255 tis. Kč), a to pouze na rok 2012. Za rok 2012 nebyla z těchto prostředků vyčerpána žádná částka na činnost Etické komise samotné nebo ve prospěch jejích členů; částka 1 875 tis. Kč, byla vyčerpána na platy zaměstnanců sekretariátu, vybavení, technické zajištění a ostatní potřeby sekretariátu.

Z uvedeného vyplývá, že usnesení vlády není jako takové ve vztahu k Etické komisi realizováno. V tomto směru se fakticky využívá pouze k zajištění místnosti pro zasedání Etické komise a k následnému občerstvení. K vyřešení této situace jsou sekretariátem (či za přispění sekretariátu) podnikány různé kroky. Mezi ty nejzásadnější patří vypracování návrhu novely zákona č. 262/2011 Sb. odborem vládní legislativy Úřadu vlády ČR (Sekce Legislativní rady vlády). Návrh novely byl předložen do mezirezortního připomínkového řízení místopředsedkyní vlády Mgr. Karolínou Peake, v současné době je zaštítěn ministrem a předsedou Legislativní rady vlády JUDr. PhDr. Petrem Mlsnou, Ph.D. Vypořádání připomínek k návrhu této novely se bude konat v průběhu ledna 2013.

4. Ostatní

Předseda Etické komise a její členové byli v souvislosti s činností Etické komise opakovaně osloveni médii, aby poskytli informace k tématu třetího odboje, k účastníkům odboje a odporu proti komunismu či přímo k činnosti Etické komise. Předseda Etické komise se v případě článku Lidových novin ze dne 4. 12. 2012, který se nevhodným způsobem dotkl práv dvou oceněných účastníků odboje a odporu proti komunismu, rozhodl proti němu ohradit ve smyslu § 10 tiskového zákona.

5. Závěr

V rámci své činnosti spolupracuje Etická komise s Ministerstvem obrany České republiky zejména v rámci koordinačních schůzek, dále s Archivem bezpečnostních složek a Ústavem pro studium totalitních režimů a ráda by ocenila tuto spolupráci, která odráží nejen samotnou literu zákona č. 262/2011 Sb., ale je jí naplňován i účel zákona č. 262/2011 Sb. (např. Ústav poskytl Etické komisi několik knižních titulů a obohatil tak zejména vybavení sekretariátu Etické komise o důležité materiály ke studiu, apod.). Etická komise na svá zasedání zve pravidelně také zástupce Konfederace politických vězňů a Úřadu vlády České republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty