Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 12. 2019 9:59

Legislativní rada vlády slaví 50 let své existence

Dne 5. prosince 2019 uplynulo přesně 50 let ode dne, kdy bylo přijato usnesení vlády, kterým byla ustavena Legislativní rada vlády jako poradní a koordinační orgán vlády pro její legislativní činnost.

Legislativní rada vlády České socialistické republiky byla na území Československa jako poradní orgán vlády pro oblast legislativy z legislativních rad tehdejších tří vlád (české, slovenské a československé) ustavena jako poslední.


Během 50 let existence Legislativní rady vlády se v jejím čele vystřídaly desítky ministrů či dokonce místopředsedů vlád, unikátním je pak období, kdy Legislativní radu vlády řídil Petr Pithart, jako jediný z pozice předsedy vlády (1990 – 1991). Zároveň v rámci Legislativní rady vlády působila řada významných osobností, které lze označit za výrazné představitele jak právní teorie, tak jednotlivých právnických profesí.


K připomenutí tohoto kulatého výročí Legislativní rady vlády a zejména ve snaze shrnout historii tohoto poradního orgánu vlády byla v rámci Sekce Legislativní rady vlády Úřadu vlády připravena publikace „Pocta Legislativní radě vlády k 50. výročí (1969 - 2019)“, která mapuje uplynulé půlstoletí činnosti české Legislativní rady vlády a doplňuje systematický pohled na vývoj Legislativní rady vlády o zajímavé postřehy a vzpomínky některých členů Legislativní rady vlády, vesměs jejích předsedů, ať již současných či bývalých.

Pocta Legislativní radě vlády k 50. výročí (1969 – 2019)

K oslavě tohoto výročí bylo ministryní spravedlnosti a předsedkyní Legislativní rady vlády Marií Benešovou také uspořádáno společenské setkání bývalých předsedů Legislativní rady vlády, zasloužilých členů Legislativní rady vlády nebo jejích pracovních komisí a dále uznávaných resortních legislativců.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X