Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 2. 2013 13:50

Výsledky 113. zasedání LRV proběhne 14.2.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 113. zasedání ve čtvrtek 14. února 2013 následující návrhy zákonů:


1. Návrh zákona o zvláštních řízeních soudních (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) – č.j. 1350/12.

Předložený návrh zákona je součástí navrhovaných právních úprav, které v oblasti civilního soudního řízení navazují na rekodifikaci soukromého práva hmotného. V rámci těchto právních úprav je navrhována novelizace stávajícího občanského soudního řádu a přijetí předloženého nového zákona o zvláštních řízeních soudních. Tento nový zákon upravuje samostatně civilní soudní řízení v nesporných a jiných zvláštních věcech při subsidiárním použití občanského soudního řádu. Návrh zákona o zvláštních řízeních soudních obsahuje taxativní výčet všech nesporných řízení a jiných řízení, která nejsou svou povahou jednoznačně nesporná, ale budou podléhat režimu tohoto zákona a současně obsahuje obecná pravidla, společná všem řízením v tomto zákoně upraveným.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.


2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
(předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) – č.j. 1351/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit právní úpravu procesního soukromého práva přijatým změnám soukromého práva hmotného. V rámci tohoto procesu dojde k rozdělení úpravy civilního soudního řízení do dvou samostatných zákonů, a to občanského soudního řádu, jehož novela je navrhována předloženým návrhem zákona, a souběžně předkládaného nového zákona o zvláštních řízeních soudních (vládní č.j. 1350/12).
Předložený návrh zákona obsahuje změny občanského soudního řádu, které odpovídají novým právním předpisům soukromého práva, a to jak po stránce terminologické tak věcné. Současně jsou zrušována ustanovení občanského soudního řádu, která se vztahují k jiným než sporným řízením. Vztah obou uvedených zákonů bude založen na principu subsidiarity, kdy občanský soudní řád představuje obecný procesní předpis. Součástí předloženého návrhu zákona jsou rovněž novely zákona o soudních poplatcích, zákona o státním zastupitelství, soudního řádu správního a zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství.

V projednávání návrhu zákona bude Legislativní rada vlády pokračovat na svém příštím zasedání dne 21. února 2013.

3. Návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) – č.j. 1349/12.

Cílem předloženého návrhu zákona, jako jednoho ze zákonů navazujících na rekodifikaci soukromého práva, je sjednotit stávající roztříštěnou právní úpravu zápisu všech osob, které se zapisují do obchodního rejstříku a do rejstříků, které jsou k obchodnímu rejstříku přidruženy, v jednom předpise, a to jak hmotnou, tak procesní stránku, neboť není důvodu rozlišovat mezi jednotlivými typy rejstříků, které spravují rejstříkové soudy. Předloženým návrhem zákona má být vytvořen svébytný systém veřejného rejstříku právnických osob, popřípadě podnikajících fyzických osob. Právní úprava má regulovat soukromoprávní korporace, jejichž existenci předpokládá nový občanský zákoník. Cílem předloženého návrhu zákona je především zajistit funkčnost veřejného rejstříku právnických osob, o nichž nový občanský zákoník stanoví, že se mají zapisovat do veřejného rejstříku, popřípadě, o nichž právní předpisy stanoví, že se mají zapisovat do obchodního rejstříku. Bez přijetí předloženého návrhu zákona by nebylo možné nový občanský zákoník v oblasti právnických osob a zákon o obchodních korporacích vůbec aplikovat.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X