Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 3. 2013 15:32

Výsledky 116. zasedání LRV dne 21.3.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 116. zasedání ve čtvrtek 21. března 2013 následující návrhy zákonů:

Návrh věcného záměru zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (zákon o přestupcích) (předkládá ministr vnitra Jan Kubice) č.j. 51/13.

Nový zákon o přestupcích, který bude vypracován na základě předloženého věcného záměru zákona, by měl sjednotit nynější nesourodou úpravu správních a ochranných opatření a podmínky jejich ukládání a zvláštní (ve vztahu ke správnímu řádu) pravidla přestupkového řízení. Nový zákon o přestupcích by se měl vztahovat nejen na dnešní přestupky fyzických osob, ale měl by mezi přestupky zahrnout i tzv. jiné správní delikty právnických osob a podnikajících fyzických osob. Obecné podmínky odpovědnosti za přestupek by tak byly upraveny společně pro fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby s nezbytnými zvláštnostmi týkajícími se podmínek vzniku odpovědnosti u fyzických osob na straně jedné a právnických a podnikajících fyzických osob na straně druhé. Mimo režim navrhované právní úpravy by zůstaly pouze platební, disciplinární a pořádkové správní delikty.

Návrh věcného záměru zákona předpokládá, že současně s novým zákonem o přestupcích bude přijat zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (zákon o přestupcích), který by převedl převážnou část skutkových podstat přestupků obsažených dnes v zákoně č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, který bude zrušen, do zákonů, v nichž jsou stanoveny povinnosti, jejichž porušení je znakem skutkové podstaty příslušného přestupku. Kromě toho by tímto „změnovým“ zákonem došlo ke změnám skutkových podstat přestupků a jiných správních deliktů, a to zejména tehdy, pokud jsou totožné se skutkovými podstatami odpovídajících trestných činů nebo se s nimi jinak nevhodně překrývají.

Návrh věcného záměru zákona dále předpokládá, že nový zákon o přestupcích by kromě hmotněprávní části upravující obecné základy odpovědnosti za přestupek, druhy trestů a ochranných opatření a podmínky jejich ukládání a procesní části obsahující zvláštní pravidla přestupkového řízení obsahoval rovněž zvláštní část, do které by byly zařazeny skutkové podstaty přestupků, jež by nebylo možné převést ze stávajícího zákona č. 200/1990 Sb. do příslušných zákonů obsahujících povinnosti, jejichž porušení je znakem skutkové podstaty, neboť takové zákony nejsou (šlo by především o přestupky proti veřejnému pořádku, proti majetku a proti občanskému soužití).

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh věcného záměru zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X