Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 6. 2013 15:21

Výsledky 121. zasedání LRV dne 13.6.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 121. zasedání ve čtvrtek 13. června 2013 následující návrhy zákonů:


1. Návrh věcného záměru zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (předkládá ministr průmyslu a obchodu MUDr. Martin Kuba, ministr životního prostředí Mgr. Tomáš Chalupa a předseda Českého báňského úřadu Ing. Ivo Pěgřímek) – č.j. 449/13

Cílem předloženého návrhu věcného záměru zákona je definovat zásady, směry a cíle, k nimž se má ubírat příští novelizace horního zákona. Mezi tyto cíle patří i zájem na právní ochraně nerostného bohatství a současně s ním i zpřesnění podmínek, za nichž je možno toto nerostné bohatství využívat. V zájmu posílení právní jistoty je proto třeba přesněji stanovit okruh nerostů, jejichž význam pro rozvoj České republiky je zásadní, stanovit podmínky jejich využívání a ochrany.
Dalším záměrem předkladatele je nové vymezení úlohy dobývacích prostorů tak, aby i tento právní institut (mající dopady mj. i do oblasti územního plánování) odpovídal současným potřebám v oblasti nakládání s nerostným bohatstvím.
V zájmu řádného hospodaření s majetkem státu a v zájmu zajištění fiskálních zájmů státu je současně vhodné nově upravit také podmínky pro výběr a správu úhrad z vydobytých nerostů a z dobývacích prostorů.
S ohledem na poznatky z praxe a s ohledem na reálné potřeby státu
se navrhuje definování veřejného zájmu v horním právu tak, aby bylo zřejmé,
že na ochraně a využívání některých nerostů má zvýšený zájem celá Česká republika a za jakých podmínek bude tento zájem uplatňován.

Legislativní rada vlády návrh věcného záměru zákona, který hodnotí jako materiál nelegislativního charakteru, doporučila vládě schválit ve znění jejího stanoviska.


2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění zákona č. 89/2012 Sb., a další související zákony (předkládá místopředsedkyně vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Mgr. Karolína Peake) – č.j. 480/13

Obsahem předkládaného návrhu zákona je právní úprava oznamování skutečností nasvědčujících tomu, že se zaměstnavatel, zaměstnanec, příslušník bezpečnostního sboru, voják z povolání nebo člen orgánu, který má vztah k tomuto zaměstnavateli, dopustil jednání, které by mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu.
V právním řádu České republiky totiž dosud není definován pojem „oznamování trestněprávního jednání“ a též zcela chybí právní úprava týkající se „oznamovatelů“ z hlediska zákazu jejich diskriminace v souvislosti s učiněnými oznámením. Tento jev, v zahraničí označovaný jako „whistleblowing“, však výrazným způsobem napomáhá odhalování trestných činů páchaných jak ve veřejné správě, tak i v oblasti soukromého sektoru.
Podle předkladatele je zaměření nové právní úpravy pouze na trestněprávní jednání významné zejména s ohledem na charakter takovýchto jednání, neboť na jejich postihování má společnost největší zájem.
Jako nejvhodnější řešení úpravy ochrany oznamovatelů byla vyhodnocena změna zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění zákona č. 89/2012 Sb. (dále jen „antidiskriminační zákon“), přičemž začlenění této právní úpravy do antidiskriminačního zákona bylo požadováno Ministerstvem spravedlnosti.
V návrhu zákona obsažené instituty mají sloužit nejen k ochraně potenciálních oznamovatelů trestných činů, ale hlavně k prevenci takto páchané trestné činnosti obecně. Zavedením ochrany oznamovatelů do právního řádu České republiky tak má být poskytnuta zaměstnanci, příslušníkovi bezpečnostního sboru nebo vojákovi z povolání možnost lépe se domáhat svých práv, pokud jsou v souvislosti s jeho oznámením trestné činnosti porušována ze strany jeho zaměstnavatele.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X