Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

30. 4. 2015 15:51

Návštěva delegace zástupců státní správy Rumunska k diskusi otázek regulatorní reformy

Dne 28 - 29. dubna 2015 v rámci projektu Světové banky v Rumunsku na zlepšení procesu RIA zavítala na ÚV ČR delegace 23 účastníků, především z úřadu vlády Rumunska.

Dvoudenní studijní cesta rumunské delegace do ČR, jako země s příkladnou úrovní procesu RIA v rámci legislativního procesu, proběhla ve spolupráci se Světovou bankou. Dne 27. dubna 2015 byla delegace přijata na Úřadu vlády ČR.

Delegaci tvořili zástupci především z úřadu vlády Rumunska (oddělení pro koordinaci veřejných politik a generální sekretariát vlády) a dále zaměstnanců z některých ministerstev, které se podílejí na pilotních projektech (Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo zemědělství). V rámci dopolední části programu byla formou přednášky a následných dotazů podána obecná informace ohledně procesu RIA v ČR, složení a kompetence Komise RIA a v neposlední řadě také popsáno zapojení Komise RIA v rámci mezinárodní spolupráce v neformálním sdružení dohledových orgánů nad kvalitou zpracování hodnocení dopadů RegWatchEurope, která sdružuje mimo Komisi RIA obdobné instituce z Německa, Nizozemska, Švédska a Velké Británie. Přednášejícím byl za oddělení pro koordinaci procesu RIA PhDr. Aleš Pecka, pověřený řízením oddělení, a v odpolední části, která se věnovala dotazům posluchačů, Prof. Michal Mejstřík, předseda Komise RIA a Prof. Jiřina Jílková, místopředsedkyně téže komise.

Druhý den proběhla přednáška na dvou vybraných ministerstvech jako příklad dobré praxe procesu RIA, a sice na ministerstvu životního prostředí, kde jako přednášející vystoupila Ing. Martina Píšková, za ÚV ČR se diskuse zúčastnil Ing. Tomáš Slunečko. Delegáti se zajímali především o oblast získávání relevantních dat, transparentnost předkládaných materiálů, spolupráci s dotčenými subjekty, rámcové metodiky používané při zpracování RIA a celkovou koordinaci procesu RIA. Na ministerstvu průmyslu a obchodu vystoupil ředitel Odboru podpory MSP Ing. Marian Piecha a pracovnice tohoto odboru Ing. Elina Lunová, za ÚV ČR se diskuse zúčastnil Mgr. Viktor Vodička. Diskutovány byly zejména otázky týkající se snižování administrativní zátěže podnikatelů, možnosti využívání podnikatelské rady pro identifikaci předpisů, které činí potíže zejména právě malým a středním podnikům, a také poslední vývoj na půdě EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X