Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

19. 3. 2012 16:32

Kontrolní orgán Evropské komise pro hodnocení dopadů - Impact Assessment Board

Výbor pro hodnocení dopadů (Impact Assessment Board) provádí interní proces vyhodnocení kvality zpracovávaných hodnocení dopadů k připravovaným iniciativám Komise.

Důležitou roli v procesu hodnocení dopadů na úrovni Komise zastává od roku 2006 také Výbor pro hodnocení dopadů (Impact Assessment Board, dále jen "IAB"), která představuje interní nezávislou kontrolní instituci pod přímým řízením předsedy Komise J. M. Barrosa.

Náplní IAB je posuzování kvality předložených hodnocení dopadů ze strany jednotlivých generálních ředitelství Komise, k nimž vypracovává stanoviska, která jsou předkládána kolegiu Komise spolu s návrhem a zpracovaným posouzením dopadů při finálním rozhodnutí.

V rámci nich může v případě identifikace nedostatků či úplné absenci některých podstatných částí vyhodnocení dopadů formulovat doporučení na dopracování zdůvodnění, která jsou ve většině případů ze strany generálních ředitelství Evropské komise akceptována.

IAB neplní pouze kontrolní roli, ale rovněž zajišťuje konzultační a metodologickou pomoc ostatním útvarům Komise. Při zpracování legislativního a pracovního programu Komise dává rovněž své stanovisko k zakotvení povinnosti zpracovat hodnocení dopadů k připravované iniciativě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X