Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

21. 2. 2013 17:05

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o povinném značení lihu

Legislativní rada vlády na svém 114. zasedání ve čtvrtek 21. února 2013 projednala a doporučila vládě ke schválení návrh zákona o povinném značení lihu a doprovodný návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu.

Návrh zákona o povinném značení lihu reaguje na metylalkoholovou aféru ze září loňského roku. Cílem je omezit nelegální trh s lihem a zamezit daňovým a celním únikům. Návrhem zákona dojde například ke snížení objemu spotřebitelského balení lihu z šesti litrů na jeden litr nebo k zavedení povinnosti pro všechny výrobce a distributory, kteří označují lihoviny kolkem, složit kauci ve výši pěti miliónů korun jako jednu z podmínek pro registraci k podnikání s lihem. Návrh zákona dále zavádí novou generaci kontrolních pásek s novými ochrannými prvky, povinnou instalaci na celní správu propojeného kamerového systému do všech provozoven, kde se kolkují lihoviny, přísnější režim kontroly nakládání s kolky nebo zvýšení sankcí za porušování zákona. Současně Legislativní rada vlády projednala i návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu. Legislativní rada vlády doporučila vládě návrhy obou zákonů schválit ve znění jejího stanoviska.

Legislativní rada vlády dále projednala návrh zákona o pravidlech pro výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů obchodních společností s majetkovou účastí státu a územních samosprávných celků. Návrh zákona si klade za cíl zvýšit transparentnost při výběru a odměňování odborníků do vymezených funkcí ve státních podnicích a obchodních společnostech s majetkovou účastí státu.
Legislativní rada vlády nedoporučuje vládě návrh zákona schválit v předložené podobě, a to například proto, že podmínky pro výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů obchodních společností s majetkovou účastí státu jsou stanoveny obecně a nesrozumitelně a předložený návrh zákona tak nesplňuje stanovený cíl zvýšení transparentnosti výběru a odměňování zástupců státu v orgánech obchodních společností ovládaných státem a územními samosprávnými celky.

Legislativní rada vlády projednala i návrh věcného záměru zákona o památkovém fondu. Cílem tohoto návrhu je zajistit jednodušší, ale přitom účinný a transparentní způsob ochrany památek, bez ohledu na jejich vlastnictví, vytvořit příznivé podmínky pro využití kulturního dědictví a zefektivnit systém památkové péče. Nový památkový zákon nahradí stávající zákon o státní památkové péči z roku 1987 a bude obsahovat především vymezení památkového fondu, práva a povinnosti vlastníků, náhrady za omezení vlastnických práv, podmínky provádění archeologických výzkumů, úpravu regulovaných povolání restaurátorů kulturních památek nebo sankce za neplnění stanovených povinností. Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

Legislativní rada vlády rovněž dokončila projednávání dvou návrhů zákonů, které souvisejí s novým občanským zákoníkem, a to návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, a návrh novely občanského soudního řádu. Cílem návrhu novely občanského soudního řádu je přizpůsobit právní úpravu procesního soukromého práva přijatým změnám soukromého práva hmotného. V rámci tohoto procesu dojde k rozdělení úpravy civilního soudního řízení do dvou samostatných zákonů, a to občanského soudního řádu, jehož novela je navrhována předloženým návrhem zákona, a souběžně předkládaného nového zákona o zvláštních řízeních soudních. Vztah obou uvedených zákonů bude založen na principu subsidiarity, kdy občanský soudní řád představuje obecný procesní předpis. Součástí předloženého návrhu zákona jsou rovněž novely zákona o soudních poplatcích, zákona o státním zastupitelství, soudního řádu správního a zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství. Legislativní rada vlády doporučila vládě návrhy obou zákonů schválit ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X