Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

7. 3. 2013 16:20

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob

Legislativní rada vlády na svém 115. zasedání ve čtvrtek dne 7. března 2013 projednala a doporučila vládě ke schválení návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.


Cílem návrhu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob jako jednoho ze zákonů navazujících na rekodifikaci soukromého práva je sjednotit dosavadní roztříštěnou právní úpravu a vytvořit samostatný systém veřejného rejstříku právnických osob a podnikajících fyzických osob, který by měl přispět ke zrychlení zápisů do veřejných rejstříků. V některých případech bude moci zápis do veřejného rejstříku provést i notář. Vytvořena tak bude jednotná platforma pro zobrazení zapisovaných informací, kdy nově bude možné přímo získat ověřený výpis zobrazených skutečností. Na základě rozhodnutí vlády ze dne 27. února 2013 byla do návrhu zákona zapracována i právní úprava rejstříku spolků.

Na programu zasedání Legislativní rady vlády bylo také projednávání návrhu novely zákona o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Cílem návrhu je sjednotit úpravu správních řízení vedených Komorou daňových poradců se správním řádem. Změny se týkají hlavně úpravy způsobu výkonu daňového poradenství právnickými osobami nebo zpřesnění a zjednodušení přístupu fyzických osob do profese daňového poradce. Legislativní rada vlády projednávání návrhu novely zákona o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X