Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

18. 4. 2013 16:31

Legislativní rada vlády schválila zvýšení ochrany zákazníků cestovních kanceláří

Legislativní rada vlády ve čtvrtek 18. dubna 2013 schválila návrh novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, který má zvýšit ochranu zákazníků cestovních kanceláří.

Zamezit se má především postupům některých pojišťoven, které v případě úpadku cestovní kanceláře vracejí zákazníkům pouze část vložených prostředků. Nově bude povinností každé cestovní kanceláře předložit k žádosti o koncesi pojistnou smlouvu včetně dokladu o zaplacení pojistného. Nyní stačilo předložit pojistnou smlouvu bez zaplacení pojistného v době podání žádosti.

Zlepšit by se měla také informovanost zákazníků. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být jasně uvedeno, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Stejně tak u prodeje zájezdů na internetu potenciální klient už nebude muset složitě zjišťovat, kdo zájezd organizuje.

Dále by mělo dojít ke zpřísnění podmínek pro vydání koncese pro provozování cestovní kanceláře, upřesnění právní úpravy dozoru správních orgánů nad činností cestovních kanceláří a cestovních agentur a s tím souvisejícího zavedení správního trestání.

Legislativní rada vlády také projednávala a doporučila vládě ke schválení novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která reaguje na potřeby praxe například v oblasti provozování přístavů a povinností jejich provozovatelů, v oblasti nové úpravy pravidel plavebního provozu směřujících k zajištění bezpečnosti a plynulosti plavby nebo podmínek rozvoje rekreační plavby. Novela tak představuje komplexní revizi stávajícího znění zákona.

Pro provozování přístavů se nově se stanoví podmínky pro vydání povolení k provozování pozemní části přístavu a pro zrušení tohoto povolení, upravuje se seznam veřejných přístavů a stanoví se, že za užívání veřejného přístavu bude možné sjednat cenu podle cenových předpisů.

Zcela nově se pak do zákona zakotvuje oblast provozování dalších důležitých míst na vodní cestě, jimiž jsou přístaviště, překladiště, vývaziště a kotviště.

V oblasti technických prohlídek plavidel zákon nově umožní, aby Státní plavební správa mohla pověřit soukromoprávní subjekty prováděním technických prohlídek malých rekreačních plavidel a plovoucích zařízení.

Posledním bodem programu byl návrh věcného záměru zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, jehož cílem je zkvalitnit vzdělávání řidičů motorových vozidel.

Jedna ze zásadních změn oproti dosavadní právní úpravě má podle předloženého návrhu věcného záměru zákona spočívat v nahrazení dosavadního systému ověřování odborné způsobilosti osob usilujících o získání řidičského oprávnění, v němž je provádění zkoušek v rámci přenesené působnosti svěřeno obecním úřadům obcí s rozšířenou působností, novým systémem, v němž by měla zkoušky provádět tzv. zkušební organizace řidičů bezprostředně podřízené Ministerstvu dopravy. Současně má dojít k zásadní změně v pojetí této zkoušky, jejímž podstatným zpřísněním má být vyvolán tlak na zvýšení kvality přípravy osob připravujících se na získání řidičského oprávnění.

K podstatné koncepční změně má dojít také v oblasti zdokonalování odborné způsobilosti řidičů profesionálů, kde má být těžiště systému spočívající podle platné úpravy v povinném vstupním školení značného rozsahu přeneseno na zkoušku, u níž má dojít ke zvýšení náročnosti včetně rozšíření o případovou studii a o praktickou část a tím i ke zvýšení způsobilosti prověřit připravenost řidičů. Provádění této zkoušky má také přejít na nově zřízenou zkušební organizaci.

Projednávání tohoto návrhu věcného záměru zákona Legislativní rada vlády přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X