Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

15. 5. 2020 11:37

Legislativní rada vlády se opětovně zabývala zálohovým výživným a dále novelou zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 14. května 2020 v budově Úřadu vlády ČR a část členů Legislativní rady vlády se z důvodů trvajících omezujících opatření na Úřadu vlády proti šíření onemocnění COVID-19 k zasedání připojila prostřednictvím videokonference. Legislativní rada vlády na tomto jednání projednala dva návrhů zákonů předložené vládě Ministerstvem práce a sociálních věcí. Konkrétně se jednalo o upravené znění návrhu zákona o zálohovém výživném na nezaopatřené dítě a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o zálohovém výživném) a dále o návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

V úvodu svého zasedání vzala Legislativní rada vlády na vědomí rezignaci prof. Pavla Šámala na členství v pracovní komisi Legislativní rady vlády pro trestní právo z důvodu jeho jmenování soudcem Ústavního soudu. 


Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala upraveným zněním návrhu zákona o zálohovém výživném, jehož cílem je pomoci řešit situaci rodin s dětmi, které se vlivem nehrazení výživného ze strany povinného rodiče mohou dostat do nepříznivé sociální a finanční situace. Původní verze návrhu zákona již byla 6. února 2020 Legislativní radou vlády projednávána a diskuse Legislativní rady vlády tehdy s ohledem na množství vznesených připomínek vyústila v závěr jeho projednávání přerušit za účelem dopracování a následného předložení k novému projednání. Ke zmíněnému návrhu zákona byla vedena rozsáhlá podrobná diskuze, a to jak k použité terminologii, tak k podobě některých institutů a částí navrhované úpravy nebo k některým procesním úpravám. Výsledkem projednání je doporučení Legislativní rady vlády předložené upravené znění návrhu zákona o zálohovém výživném schválit za podmínky jeho dopracování v intencích připomínek vznesených Legislativní radou vlády.


Následně se Legislativní rada vlády věnovala návrhu novely zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a některých dalších zákonů, jehož projednávání bylo také ukončeno doporučením vládě návrh zákona schválit, bude-li upraven podle připomínek vzešlých z projednání Legislativní radou. Předmětný návrh zákona kromě terminologické úpravy zavádí také nový typ služby péče o dítě v tzv. mikrojeslích pro malý kolektiv dětí a upravuje stabilní financování dětských skupin a jeslí z národních zdrojů.  Návrh zákona byl Legislativní radě vlády předložen již v upraveném znění, které reflektovalo připomínky vznesené při projednání návrhu v pracovních komisích Legislativní rady vlády. Diskuse Legislativní rady vlády k návrhu zákona se soustředila zejména opět na terminologii, systematiku a některé části úpravy procesního charakteru, přičemž konkrétní způsob úpravy textu návrhu reagující na koncepčnější připomínky bude předkladatel ještě konzultovat s vybranými členy Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X