Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

10. 7. 2020 14:10

Legislativní rada vlády se sešla nad problematikou azylu a pobytu cizinců na území ČR a výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu

Legislativní rada vlády na svém 240. zasedání, které se konalo ve čtvrtek 9. července 2020 v Hrzánském paláci, projednávala návrh zákona obsahující novelu zákona o azylu a novelu zákona o pobytu cizinců na území České republiky a návrh věcného záměru zákona o zapojení dotčených obcí a jejich občanů do řízení směřujících k výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech a k povolení provozování úložiště radioaktivních odpadů.

Nejprve se Legislativní rada vlády věnovala návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který předložilo Ministerstvo vnitra. Cílem uvedeného návrhu zákona je zejména zefektivnění současné úpravy, a to především správních řízení ve věcech mezinárodní ochrany a navazujících řízení před správními soudy, a zajištění implementace nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1240, kterým se zřizuje Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS). K předmětnému návrhu zákona byla vedena rozsáhlá diskuze, jež s ohledem na množství připomínek, které byly k návrhu zákona ze strany členů Legislativní rady vlády vzneseny, vyústila v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že po dopracování uvedeného návrhu předkladatelem by mohlo být po souhlasném vyjádření vybraných členů Legislativní rady vlády zpracováno již jen stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády.
Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem věcného záměru zákona o zapojení dotčených obcí a jejich občanů do řízení směřujících k výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech a k povolení provozování úložiště radioaktivních odpadů, který vládě předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Projednávání tohoto návrhu věcného záměru zákona bylo přerušeno za účelem jeho přepracování podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X