Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

29. 7. 2022 10:05

Legislativní rada vlády se zabývala návrhem novely zákona o ochraně veřejného zdraví

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 28. července 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 269. zasedání projednala návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví a dalších souvisejících zákonů.

Nejprve se Legislativní rada vlády věnovala návrhu změn v jejích pracovních komisích. Legislativní rada vlády konkrétně

  • odvolala doc. JUDr. Kateřinu Eichlerovou, Ph.D., z funkce členky pracovní komise pro veřejné právo II – finanční právo a jmenovala ji do funkce členky pracovní komise pro soukromé právo,
  • jmenovala Mgr. et Mgr. Marka Havrdu, MA, MPA, Ph.D., do funkce předsedy pracovní komise pro hodnocení dopadů regulace a
  • jmenovala Ing. Petra Zahradníka, MSc., do funkce člena pracovní komise pro hodnocení dopadů regulace.

Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který vládě předložilo Ministerstvo zdravotnictví. Hlavním cílem návrhu zákona je transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/2184 ze dne 16. prosince 2020 o jakosti vody určené k lidské spotřebě do českého právního řádu. Přijetím návrhu zákona bude zajištěno zvýšení bezpečnosti dodávané pitné vody, jelikož posouzení a následné řízení rizik v celém řetězci (tj. od povodí, přes jímání, úpravu, distribuční síť až po kohoutek spotřebitele) umožňuje zaměření se na relevantní rizika a přijetí vhodných opatření k efektivní ochraně veřejného zdraví. Druhou oblastí, kterou navrhovaná novela zákona obsahuje, je zrušení zmocňovacího ustanovení v zákoně o ochraně veřejného zdraví a k jeho provedení vydané vyhlášky o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let z důvodu odstranění duplicity s úpravou nařízení vlády o technických požadavcích na hračky.

Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla například nad definicí výrobku pro děti ve věku do 3 let, vymezením prioritních prostor z hlediska rizika přítomnosti ukazatele olovo v pitné vodě a kritériem postavení stavby do roku 1945, problematikou prokázání onemocnění legionelózou a povinnostmi výrobce teplé vody a provozovatele prioritního prostoru přijmout nápravná opatření, posuzováním a řízením rizik vnitřního vodovodu, jejich přezkoumáváním a zapracováním závěrů do provozního řádu nebo problematikou omezení práva na informace v případě georeferenčních a kapacitních údajů o vodárenských objektech a zařízeních. S ohledem na charakter připomínek, které k návrhu zákona členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že po dopracování uvedeného návrhu podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády by mohlo být zpracováno již jen stanovisko předsedy Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X