Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

28. 6. 2022 9:32

LRV se zabývala sankčním zákonem a novelou zákona o provádění mezinárod. sankcí a prodiskutovala zvláštní opatření ve vztahu k médiím a dezinformacím

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 16. června 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 267. zasedání projednala návrh sankčního zákona a s ním související návrh novely zákona o provádění mezinárodních sankcí a vedla diskuzi týkající se možnosti přijmout nařízení vlády k provedení zvláštních opatření ve vztahu k médiím a dezinformacím

Nejprve Legislativní rada vlády projednávala návrh zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích (sankční zákon), který vládě předložilo Ministerstvo zahraničních věcí. Cílem návrhu zákona je posílit schopnost prosazovat zahraniční a bezpečnostní politiku České republiky vytvořením právního základu pro cílená vnitrostátní restriktivní opatření přijímaná na základě jejího rozhodnutí, jež vycházejí z bezpečnostních zájmů České republiky a jehož účelem je udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti, ochrany základních lidských práv a boje proti terorismu. Tedy i v případech, kdy se restriktivního opatření nepodaří dosáhnout na úrovni Evropské unie nebo je jeho schvalování zdlouhavé. Návrh zákona primárně zakotvuje mechanismus přípravy návrhu České republiky na zařazení subjektů, které se dopustily nebo dopouštějí jednání postihovaného podle příslušného předpisu Evropské unie, na sankční seznam Evropské unie. Návrh zákona též umožňuje, aby se Česká republika připojila k návrhu jiného členského státu. Předložený návrh dále vymezuje vnitrostátní sankční seznam a stanoví podmínky, za kterých je možné určené subjekty zapsat na vnitrostátní sankční seznam. Současně návrh upravuje náležitosti takového zápisu, ochranu utajovaných informací a povinnost součinnosti potřebných osob.

Při projednávání návrhu zákona na zasedání Legislativní rady vlády byla diskutována především otázka soudního přezkumu postupu České republiky proti zápisu subjektu na vnitrostátní sankční seznam, podrobněji se řešila procesní pravidla spojená se zápisem a výmazem subjektu z vnitrostátního sankčního seznamu a jejich použití v případě právního nástupce. Legislativní rada vlády se dále zabývala rovněž formou zveřejnění sankčního seznamu a řízením o námitce proti zápisu na vnitrostátní sankční seznam. Po rozpravě k předloženému návrhu zákona Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

Poté se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Cílem předloženého návrhu zákona je reagovat na aktuální poznatky z praxe při provádění mezinárodních sankcí a úpravou stávajícího zákona o provádění mezinárodních sankcí odstranit nejpalčivější aplikační problémy na tomto úseku. Dále má návrh zákona umožnit provádění sankcí zaváděných na vnitrostátní úrovni na základě souběžně vládě předloženého a Legislativní radou vlády projednávaného návrhu sankčního zákona. Návrh zákona především upravuje rozhodovací činnost Finančního analytického úřadu, u níž by mělo dojít k zefektivnění, a to především zlepšením získávání informací a jiných podkladů pro vydání rozhodnutí a zvláštní úpravou doručování do zahraničí. Dále návrh doplňuje úpravu správy majetku, na který se vztahují mezinárodní sankce, kde by měly být upřesněny procesní postupy při prodeji tohoto majetku a zpoplatněna správa tohoto majetku, rozšiřuje dozor nad prováděním mezinárodních sankcí umožněním zadržení majetku, na nějž se vztahují mezinárodní sankce, nově i orgánem Celní správy České republiky, a upravuje zajištění účinnosti „zmražení“ majetku, na který dopadají mezinárodní sankce umožněním vložení „plomby“ do veřejných evidencí o tomto majetku.

Diskuse Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla zejména nad vymezením a rozsahem pojmu mezinárodní sankce, charakterem vnitrostátních opatření ve vztahu k pojmu mezinárodní sankce, souladností s terminologií soukromého práva a rovněž nad navrhovaným poplatkem za správu majetku a jeho charakterem. Po zevrubné rozpravě k návrhu zákona Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

V závěru zasedání Legislativní rady vlády byla vedena diskuze týkající se možnosti přijmout nařízení vlády k provedení zvláštních opatření ve vztahu k médiím a dezinformacím.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X