Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

7. 2. 2020 11:08

Legislativní rada vlády se zabývala zálohovaným výživným a novelou zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 6. února 2020 v budově Úřadu vlády České republiky za účelem projednání tří návrhů zákonů; konkrétně se jednalo o zcela nový zákon o zálohovaném výživném na nezaopatřené dítě, dále o návrh novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a zákona o hazardních hrách, a posledním bodem programu zasedání Legislativní rady vlády měl být zcela nový zákon o evidenci skutečných majitelů.

Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona o zálohovaném výživném, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Projednávání tohoto návrhu zákona bylo přerušeno za účelem jeho přepracování podle připomínek a doporučení Legislativní rady. K předmětnému návrhu zákona byla vedena rozsáhlá diskuze, která vyústila v závěr, že s ohledem na množství připomínek, které byly obsaženy ve zpravodajských zprávách obou zpravodajů k návrhu zákona, a též vzhledem k výhradám uplatněným v průběhu jeho projednávání ze strany členů Legislativní rady vlády, se projednávání návrhu zákona přerušuje za účelem jeho dopracování, po němž bude opětovně předložen k novému projednání.


Následně se Legislativní rada vlády věnovala návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony související s těmito zákony, předloženému vládě Ministerstvem financí. Uvedený návrh zákona zejména zajišťuje transpozici Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/843 ze dne 30. května 2018, kterou se mění směrnice (EU) 2015/849 o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu a směrnice 2009/138/ES a 2013/36/EU jako celek (tzv. V. AML směrnice). Legislativní rada vlády zejména s ohledem na závěry obsažené ve zpravodajských zprávách některých zpravodajů a též s přihlédnutím ke vzneseným výhradám a připomínkám ostatních členů Legislativní rady vlády projednávání návrhu zákona přerušila s doporučením, aby návrh předkladatel dopracoval v intencích připomínek Legislativní rady vlády a opětovně předložil Legislativní radě vlády k projednání.


Posledním bodem programu zasedání Legislativní rady vlády měl být návrh zákona o evidenci skutečných majitelů předložený vládě Ministerstvem spravedlnosti, který také souvisí s transpozicí V. AML směrnice. Projednávání tohoto návrhu zákona bylo z časových důvodů odloženo na nejbližší zasedání Legislativní rady vlády.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X