Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 10. 2016 12:49

LRV opět přerušila projednávání návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí z dílny Ministerstva financí ČR

Projednávání návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí a s ním souvisejícího změnového zákona bylo na dnešním jednání Legislativní rady vlády (LRV) přerušeno. LRV se shodla, že poté, co předkladatel - Ministerstvo financí ČR - návrh po konzultaci se zpravodaji LRV dopracuje, bude možné návrh předložit vládě stanoviskem předsedy LRV.

Tento legislativní materiál tak dnes neprošel Legislativní radou vlády ani na třetí pokus. První návrh zákona byl do LRV předložen 2. 3. 2015 – LRV vzhledem k zásadním nedostatkům doporučila vládě tento materiál neschválit - a předkladatel ho poté stáhl a skartoval.

Nový návrh zákona byl předložen 12. května 2016, LRV se jím zabývala 21. července 2016 a také rozhodla o přerušení projednávání návrhu.  Hlavní debata se tehdy vedla o kontrole na úrovni územní samosprávy, stanovisko LRV zároveň upozorňovalo na řadu legislativně-technických nedostatků v textu návrhu.

Ministerstvo financí však do nového znění návrhu zapracovalo jen část připomínek LRV. Předkladatel předložil návrh, který některé části kopíroval z původně předloženého návrhu, který byl LRV již jednou odmítnut.
Například Ministerstvo školství, jakožto jedno z připomínkových míst, nesouhlasí s možností zapojení externích subjektů do řízení a kontroly veřejných financí. Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj požadují navrhované změny zákona provést prostřednictvím prosté novelizace stávajícího zákona, bez radikálních změn, jako je například naprosté upuštění od ustáleného zavedeného systému a pojmosloví.   Hlavní rizika vidí v ochromení dlouhodobě budovaných kontrolních systémů a ve zbytečnosti nových nákladů.

Návrh zákona byl i dnes předložen s několika nedořešenými rozpory z připomínkového řízení , které nebyly předkladatelem akceptovány. Po podrobné debatě se LRV na svém dnešním jednání rozhodla projednávání návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí opět přerušit.

Vinou nekvalitní práce resortu ministra financí Babiše stojí i práce ministra Dienstbiera, neboť zákon o řízení a kontrole veřejných financí je předpokladem pro úspěšné projednání ústavního zákona o rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ, který ministr Dienstbier předkládá na pondělní jednání vlády.

„Mrzí mne, že návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí nelze rovnou doporučit ke schválení vládě po zapracování připomínek LRV,“ uvedl k tomu ministr Dienstbier.  „Zároveň se obávám, že daný návrh není tím, co Parlament očekává, pokud jde o omezení vícenásobných kontrol ve veřejné správě,“ poznamenal k tomu.

Ministerstvem financí avizovaná analýza duplicit v kontrole totiž jen obtížně nahradí předpokládaný dopad nového zákona.

Nekvalitní práce resortu financí má tak podle Jiřího Dienstbiera negativní dopad na aktivní fungování protikorupční legislativy, dodržování legislativního plánu vlády a plnění koaliční smlouvy. „Apeluji na ministra financí, aby lépe dohlédl na legislativní činnost svého resortu. Firma, kterou by Andrej Babiš řídil stejně jako svěřené ministerstvo, by bezpochyby již zkrachovala,“ dodal ještě k celé záležitosti ministr a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X