Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

18. 9. 2020 12:14

LRV projednala právní úpravu občanských průkazů, problematiku elektronických komunikací a věcný záměr zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby

Na programu 243. zasedání Legislativní rady vlády, které se konalo ve čtvrtek 17. září 2020 a které se z důvodů omezujících opatření zavedených na Úřadu vlády proti šíření onemocnění COVID-19 uskutečnilo prostřednictvím videokonference, byl návrh nového zákona o občanských průkazech a s ním související návrh doprovodného změnového zákona, dále návrh novely zákona o elektronických komunikacích a jako poslední bod návrh věcného záměru zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby.

Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona o občanských průkazech a s ním souvisejícím návrhem doprovodného změnového zákona, které vládě předložilo Ministerstvo vnitra. Cílem nové právní úpravy občanských průkazů je zapracovat změny, které vychází z nového nařízení Evropského parlamentu a Rady o posílení zabezpečení průkazů totožnosti občanů Unie a povolení k pobytu vydávaných občanům Unie a jejich rodinným příslušníkům, kteří vykonávají své právo volného pohybu, do vnitrostátních předpisů. Návrh nové právní úpravy by měl současně přehodnotit a zefektivnit probíhající procesy, snížit administrativní a časovou zátěž kladenou na občana a na orgány vykonávající přenesenou působnost v souvislosti s vydáním občanského průkazu a změnit obsah údajů vedených v občanském průkazu. Po projednání obou návrhů zákonů Legislativní rada vlády doporučila vládě tyto návrhy zákonů schválit ve znění svých připomínek, které budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.


Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem novely zákona o elektronických komunikacích, který vládě předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Cílem tohoto návrhu zákona je implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se stanoví evropský kodex pro elektronické komunikace, do vnitrostátního právního řádu v oblasti telekomunikací. Po rozpravě, která se mimo jiné vedla nad formou podzákonných aktů, jejichž vydání navržená úprava předpokládá, a také nad řízením o registraci družicové sítě nebo soustavy, bylo projednávání tohoto návrhu zákona přerušeno za účelem úpravy jeho textu podle vznesených připomínek předkladatelem ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády.


Dále Legislativní rada vlády projednávala návrh věcného záměru zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby, který připravilo Ministerstvo životního prostředí. Cílem návrhu věcného záměru zákona je zejména právně zakotvit činnosti a služby zajišťované Českým hydrometeorologickým ústavem, aby byl zajištěn řádný výkon státní meteorologické, klimatologické a hydrologické služby a služeb v oblasti kvality ovzduší na území České republiky s ohledem na závazky plynoucí České republice z členství ve Světové meteorologické organizaci, legislativu Evropské unie, další mezinárodní závazky České republiky a související národní legislativu. Výsledkem projednání je doporučení Legislativní rady vlády návrh věcného záměru zákona schválit s tím, že její připomínky budou zapracovány do návrhu zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby navazujícího na schválený věcný záměr zákona.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X