Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

20. 1. 2020 9:07

Prohlášení členů Legislativní rady vlády k pořadu Otázky Václava Moravce vysílanému dne 5. 1. 2020

Níže podepsání členové Legislativní rady vlády se důrazně ohrazují vůči nekorektním a zavádějícím tvrzením, která ze strany moderátora zazněla v pořadu Otázky Václava Moravce dne 5. 1. 2020 ve vztahu k Legislativní radě vlády a její činnosti.

Legislativní rada vlády je odborným poradním orgánem vlády. Stanoviska Legislativní rady vlády nejsou závazná, její jednání je vždy důsledně vedeno zásadou odbornosti a nesměřuje k věcnému posuzování předložených legislativních materiálů, resp. k zásahům do věcného řešení, které předkladatel zvolil.

Zmínky o údajném střetu zájmů některých členů Legislativní rady vlády ve vztahu k projednávaným materiálům, zejména s ohledem na jejich, byť dílčí a omezené, působení v advokacii bez konkrétních důkazů o zastupování klientů, kteří by měli mít zájem na nějakém průběhu a vyznění projednání nějakého materiálu v Legislativní radě vlády, považujeme za zcela nepodložené a poškozující profesní a odbornou reputaci předních českých právních odborníků. Neshledáváme žádný střet zájmů členů Legislativní rady vlády při projednávání návrhu zákona o hromadných žalobách, resp. zákona o hromadném řízení, a to ani z důvodů, které v pořadu zazněly.

Ohrazujeme se též proti dalším nepodloženým tvrzením, které v uvedeném pořadu zazněly a které naznačovaly, že se snad připomínky a závěry stanovisek k jednotlivým legislativním materiálům formulují podle zadání předkladatele či jiných osob. Podotýkáme, že komunikace s předkladateli legislativních materiálů nad konečným textem stanoviska Legislativní rady nebo předsedkyně Legislativní rady vlády je standardní součástí procedury, a to u každého projednávaného materiálu. Platí to i tehdy, byl-li návrh pro předkladatele zpracován externě. Legislativní rada vlády nezkoumá důvody, proč bylo případně přistoupeno k externímu zpracování návrhu, neboť jí to nepřísluší. Komunikace probíhá s cílem potvrdit, že obsah stanoviska, zejména pak připomínky v něm uvedené, odpovídají průběhu projednání materiálu na Legislativní radě vlády nebo v jejích pracovních komisích, a to mj. z důvodu, že ne vždy je text připomínky na jednání Legislativní rady vlády či její pracovní komise formulován dostatečně konkrétně, což následně vyžaduje další dopracování daných připomínek. 

 

prof. JUDr. Miroslav Bělina, CSc.

prof. JUDr. Jan Dědič

prof. Dr. JUDr. Karel Eliáš

prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.

prof. JUDr. Richard Král, Ph.D. LL.M., DSc.

prof. JUDr. Hana Marková, CSc.

prof. JUDr. Alena Winterová, CSc.

doc. JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D.

doc. JUDr. Mgr. Lenka Pítrová, CSc.

doc. Mag. phil. Dr. iur. Christian Harald Scheu, Ph.D.

doc. JUDr. Ivanka Štenglová

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.

JUDr. Jan Kudrna, Ph.D.

JUDr. Petra Nováková, Ph.D.

JUDr. Josef Vedral, Ph.D.

JUDr. Pavel Zářecký, CSc.

JUDr. Radek Doležel

JUDr. Václav Henych

JUDr. Michal Žižlavský

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X