Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

6. 3. 2014 13:24

Výsledky 127. zasedání LRV dne 6. 3. 2014

Legislativní rada vlády projednala na svém 127. zasedání ve čtvrtek 6. března 2014 následující návrhy zákonů:

1. Návrh na přístup České republiky ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii (předkládá ministr zahraničních věcí PhDr. Lubomír Zaorálek a 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Ing. Andrej Babiš) – č.j. 135/14.

Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii (dále „Smlouva“) byla podepsána dvaceti pěti členskými státy EU dne 2. března 2012 a vstoupila v platnost 1. ledna 2013. Jejími smluvními stranami jsou v současné době všechny členské státy Evropské unie s výjimkou České republiky, Chorvatska a Spojeného království. Vznikala v době vrcholící dluhové krize, kdy kvůli vysokému zadlužení v kontextu ekonomické recese neúnosně rostly úrokové míry ze státních dluhopisů, což vedlo k neschopnosti některých zemí si samy financovat svůj vládní dluh. Cílem Smlouvy tak bylo posílit důvěru finančních trhů a tím přispět ke stabilizaci financí vládního sektoru členských států.
Smlouva je klasickou mezinárodní smlouvou, tj. smlouvou, která byla sjednána mimo rámec unijního práva. Do pěti let od vstupu v platnost by nicméně měla být učiněna opatření s cílem začlenit obsah Smlouvy do unijního právního řádu. Bez ohledu na budoucí začlenění či nezačlenění obsahu Smlouvy do práva EU státy eurozóny očekávají, že členský stát, který v budoucnu požádá o přijetí společné měny, přistoupí i ke Smlouvě.
Primárně je Smlouva určena zemím eurozóny. Pro stát mimo eurozónu, který Smlouvu podepíše a ratifikuje, bude Smlouva závazná až od okamžiku, kdy tato země přijme euro, pokud se ovšem sama nerozhodne pro dřívější použitelnost hlav III a IV Smlouvy nebo jejich částí.
Cílem projednání Smlouvy Legislativní radou vlády bylo na základě rozhodnutí vlády České republiky ze dne 19. února 2014 posoudit ústavní kvalifikaci Smlouvy.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii schválit ve znění jejího stanoviska.

2. Návrh zákona o vymáhání práv duševního vlastnictví orgány Celní správy České republiky (předkládá 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Ing. Andrej Babiš) – č.j. 1338/13.

Cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit právní řád České republiky přímo použitelným předpisům Evropské unie o vymáhání práv duševního vlastnictví celními orgány, přičemž nad rámec tohoto cíle počítá návrh zákona se zavedením obdobné úpravy i pro vnitřní trh, na který se přímo použitelné předpisy Evropské unie věcně nevztahují. Přímo použitelný předpis Evropské unie upravuje možnost vymáhání práv duševního vlastnictví, pouze pokud jde o zboží, které podléhá celnímu dohledu nebo celní kontrole.
Opatření uvedená v návrhu zákona by vykonávaly orgány celní správy, a to buď pod celním dohledem, nebo na vnitřním trhu, ale vždy na základě kooperace s držitelem práv duševního vlastnictví. Kompetence celních orgánů stanovené zákonem o ochraně spotřebitele budou z tohoto zákona vyjmuty, ovšem ochranu spotřebitele před zbožím porušujícím právo duševního vlastnictví podle zákona o ochraně spotřebitele budou i nadále provádět orgány k tomu určené, zejména Česká obchodní inspekce nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Navrhovaná právní úprava více odpovídá soukromoprávnímu charakteru práv duševního vlastnictví, upravuje i možnost použití zjednodušeného řízení o zničení zboží na obdobném principu, jak ji upravuje přímo použitelný předpis Evropské unie, a rozhodnutí o porušení práva duševního vlastnictví je podle návrhu zákona ponechána pouze na soudu.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

3. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vymáhání práv duševního vlastnictví orgány Celní správy České republiky (předkládá 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Ing. Andrej Babiš) – č.j. 1337/13.

Předložený návrh zákona navazuje na souběžně předložený související návrh zákona o vymáhání práv duševního vlastnictví orgány Celní správy České republiky (č.j.1338/13). Jedná se o změnu zákona o ochraně spotřebitele a o změnu autorského zákona. Navržené změny souvisí s přepracováním dosavadní kompetence orgánů Celní správy České republiky při ochraně spotřebitele s tím, že nová právní úprava pojímá ochranu práv duševního vlastnictví na vnitřním trhu orgány celní správy komplexně.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X