Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

16. 10. 2014 17:06

Výsledky 136. zasedání LRV dne 16. 10. 2014

Legislativní rada vlády projednala na svém 136. zasedání ve čtvrtek 16. října 2014 následující návrhy zákonů:

1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministryně spravedlnosti prof. JUDr. Helena Válková, CSc.) č.j. 1014/14.

Předložený návrh sleduje tři základní cíle. Jedním z nich je motivovat osoby k oznamování případů pasivní korupce. Tohoto cíle má být dosaženo zavedením institutu dočasného odložení trestního stíhání a rozhodnutí o nestíhání podezřelého. Druhým cílem je reagovat na změny provedené ústavním zákonem č. 98/2013 Sb., jímž došlo ke změně Ústavy České republiky, spočívající v omezení trestněprávní imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu pouze na dobu trvání mandátu, resp. na dobu výkonu jejich funkce. V trestním řádu se proto předloženým návrhem upravuje dočasná nepřípustnost trestního stíhání uvedených osob. Posledním cílem je pak zavést trestnost přípravy u trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Důvodem pro tento postup je podle předkladatele vysoká společenská škodlivost takového jednání, které má negativní vliv na veřejné rozpočty. Aby bylo dosaženo trestnosti přípravy i u § 240 odst. 2 trestního zákoníku, navrhuje se zároveň zvýšit horní sazby trestu odnětí svobody za spáchání uvedeného trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 2 a 3 trestního zákoníku z osmi na deset let a z deseti na dvanáct let.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (předkládá Ministr dopravy Ing. Antonín Prachař) č.j. 1026/14.

Cílem předloženého návrhu zákona je naplnění úkolu z usnesení vlády č. 634 ze dne 24. srpna 2011, kterým bylo ministru dopravy v souladu s doporučením Veřejného ochránce práv uloženo zpracovat návrh úpravy problematiky znečištění nebo poškození veřejně přístupné účelové komunikace. V souvislosti s tímto usnesením vlády obsahuje předložený návrh zákona na základě dalšího doporučení Veřejného ochránce práv změnu v úpravě působnosti obecních úřadů na úseku státní správy podle zákona o pozemních komunikacích. Vedle uvedených změn zpracovaných ve smyslu doporučení Veřejného ochránce práv obsahuje předložený návrh zákona v návaznosti na praktické zkušenosti s aplikací zákona také změny související s novým pojetím a vymezením dálnic a silnic a jejich kategorizací, které by měly odstranit nepřehlednost dosavadní úpravy týkající se pozemních komunikací určených především pro rychlou dálkovou dopravu, tedy dálnic a rychlostních silnic, resp. silnic pro motorová vozidla; s tím souvisí i většina změn podle části druhé předloženého návrhu zákona obsahující novelu zákona o silničním provozu, stanovení veřejné prospěšnosti u staveb pozemních komunikací, které mají zásadní dopravní význam, změny v úpravě nakládání s odtaženými motorovými vozidly, resp. jejich vraky, a dílčí změny v úpravě kontrolního vážení. Novela zákona o silničním provozu obsažená ve druhé části návrhu zákona vedle změn bezprostředně souvisejících se změnami zákona o pozemních komunikacích nově upravuje také podmínky a postup při stanovení místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích. Součástí materiálu je i návrh na zrušení platné a dosud neúčinné části novely zákona o pozemních komunikacích, kterou se měl změnit způsob prokazování úhrady časového poplatku za užití vybraných pozemních komunikací, a to z papírové dálniční známky na elektronické zařízení, tzv. elektronický kupón.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X