Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

13. 11. 2014 14:56

Výsledky 138. zasedání LRV dne 13. 11. 2014

Legislativní rada vlády projednala na svém 138. zasedání ve čtvrtek 13. listopadu 2014 následující návrhy zákonů:

1. Upravené znění návrhu zákona kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, zrušuje zákon č. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, a zrušují nebo mění některé další zákony (předkládá ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová) č.j. 912/14.

Cílem předkládaného návrhu zákona je: systematické začlenění hmotněprávní úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání, nyní dočasně zařazené v přechodných ustanoveních zákoníku práce, zpět do části jedenácté tohoto právního předpisu, v níž je soustředěna právní úprava náhrady škody v pracovněprávních vztazích, a provedení adekvátních legislativně technických úprav navazujících na tuto změnu, zrušení dosud neúčinného zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců a zrušení nebo změna některých dalších s tím souvisejících zákonů, neboť v současné době je již na základě politického rozhodnutí zřejmé, že podle zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců se zabezpečení zaměstnanců při pracovním úrazu a nemoci z povolání provádět nebude, a není proto důvodné, aby byl zákon č. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, ve znění pozdějších předpisů, nadále udržován jako stále platný, leč dlouhodobě neúčinný, provedení některých legislativně technických změn, které souvisejí s analýzou současné právní úpravy a které vedou k jejímu zpřesnění, zapracování dílčích věcných změn navržených shodně sociálními partnery.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

2. Návrh zákona o službě vojáků v záloze (předkládá ministr obrany MgA. Martin Stropnický) č.j. 1117/14.

Návrh zákona především upravuje právní postavení vojáka v záloze, průběh vojenské činné služby, na kterou byl voják v záloze povolán, jeho nároky, podmínky pro zařazení a vyřazení z aktivní zálohy a podmínky podpory zaměstnavatele vojáka v záloze zařazeného do aktivní zálohy. Pro zajištění rovného přístupu vojáků z povolání k vojákům v záloze se pro průběh vojenské činné služby vojáků v záloze používá zákon o vojácích z povolání obdobně.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

3. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (předkládá ministr obrany MgA. Martin Stropnický) č.j. 1118/14.

Návrh novely branného zákona především upravuje přípravu vojáků v záloze a vojenská cvičení. Mimo jiné se navrhuje zavést institut služby v operačním nasazení, který umožní nasazení vojáků v záloze i v zahraničí. Návrh zákona definuje demobilizaci a zavádí kategorii vojáka ve výslužbě. V návaznosti na tyto úpravy jsou navrženy i novely souvisejících zákonů, a to především zákona o zajišťování obrany České republiky, zákoníku práce a trestního zákoníku.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X