Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

29. 1. 2015 17:07

Výsledky 142. zasedání LRV dne 29. 1. 2015

Legislativní rada vlády projednala na svém 142. zasedání ve čtvrtek 29. ledna 2015 následující návrhy zákonů:

1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová) – č.j. 1458/14.

Cílem návrhu zákona je umožnit horníkům dřívější odchod do starobního důchodu (o 5 let), což věcně znamená částečný návrat k důchodovému systému založenému na existenci tzv. pracovních kategorií.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

2. Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 363/2009 Sb., o stanovení důchodového věku a přepočtu starobních důchodů některých horníků, kteří začali vykonávat své zaměstnání před rokem 1993 (předkládá ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová) – č.j. 1459/14.

Účelem předloženého návrhu nařízení vlády, jež obsahuje úpravu umožňující některým horníkům dřívější odchod do starobního důchodu, je reagovat na kritickou sociální situaci horníků související s útlumem těžby v některých dolech OKD, a.s. a hrozící obdobnou situaci na Mostecku v Ústeckém kraji.

Legislativní rada vlády doporučila návrh nařízení  vlády schválit ve znění jejího stanoviska.

 3. Návrh zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru) (předkládá ministr vnitra Milan Chovanec – č.j. 1338/14).

Předložený návrh zákona o hasičském záchranném sboru má představovat novou, komplexní právní úpravu postavení a organizace Hasičského záchranného sboru České republiky. Stávající právní úprava obsažená v zákoně č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je nekomplexní, roztříštěná, zastaralá a v současné době již nevyhovující. Novelizace stávajícího zákona č. 238/2000 Sb., z něhož v důsledku novelizací zbylo de facto jen několik ustanovení, nepovažuje předkladatel s ohledem na její případný rozsah za efektivní.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

4. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších (předkládá místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D.) – č.j. 1356/14.

Cílem předloženého návrhu novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací je zejména provedení dílčích změn, které povedou k vytvoření právního předpisu s jednoznačnou interpretací, která bude pro odbornou veřejnost jednoduše použitelná. Návrhem by mělo dojít k přizpůsobení vnitrostátní právní úpravy přímo aplikovatelné evropské úpravě, a to zejména z hlediska užívaných pojmů.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

5. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (předkládá 1. místopředseda vlády a ministr financí Ing. Andrej Babiš) – č.j. 1440/14).

Cílem předloženého návrhu zákona je zefektivnit hospodaření s majetkem státu, zrychlit proces a posílit transparentnost při nakládání s majetkem státu (především s nemovitými věcmi). Účinným nástrojem při realizaci uvedených cílů by měl být zřizovaný centrální registr administrativních budov (neveřejný informační systém), jehož provozovatelem by byl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a správcem Ministerstvo financí a který by sloužil organizačním složkám státu k účelnému a hospodárnému využití budov a dalších souvisejících nemovitých věcí pro činnosti v rámci plnění funkcí státu. Návrhem zákona jsou dotčena zejména ustanovení týkající se základních povinností při hospodaření s majetkem, nakládaní s majetkem mezi organizačními složkami, převodů vlastnictví, jiných způsobů nakládaní a nakládání s pohledávkami, jinými právy, cennými papíry a ostatními majetkovými hodnotami. K návrhu zákona byly připojeny související návrhy novel zákonů, a to zákona č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných rezerv, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X