Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv dotačních řízení

19. 9. 2007 18:23

Pravidla financování protidrogové politiky (2008-)

Platná pravidla financování protidrogové politiky schválená usnesením vlády ze dne 19. 9. 2007 č. 1071.

Tato Pravidla financování protidrogové politiky byla schválena usnesením vlády ze dne 19. září 2007 č. 1071. Pro dotace poskytované v letech 2006-2007 se užijí Pravidla financování, schválená usnesením vlády ze dne 8. června 2005 č. 700/2005.

P r a v i d l a
pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky)

ČÁST PRVNÍ
Úvodní ustanovení

(1) Účelem Pravidel pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (dále jen “Pravidla”) je zabezpečit jednotný postup ústředních orgánů státní správy a Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen „Rada“) při vynakládání finančních prostředků na realizaci protidrogové politiky, zvýšit efektivnost poskytování těchto prostředků státního rozpočtu, zajistit vzájemnou informovanost o navrhovaných a schválených projektech protidrogové politiky a o výsledcích kontrolní činnosti v oblasti vynakládání těchto prostředků státního rozpočtu.

(2) Tato pravidla

a) upravují vynakládání finančních prostředků na realizaci protidrogové politiky alokovaných v příslušných kapitolách státního rozpočtu včetně poskytování účelových dotací ze státního rozpočtu na protidrogovou politiku, pokud není upraveno speciálním zákonem,

b) zajišťují koordinaci rozhodování ústředních orgánů státní správy o financování aktivit protidrogové politiky.

(3) Protidrogovou politikou jsou činnosti a aktivity realizované v souladu

a) s vládou schválenou Národní strategií protidrogové politiky,

b) s vládou schváleným Akčním plánem realizace Národní strategie protidrogové politiky,

c) s koncepcemi a akčními plány ústředních orgánů státní správy, které jsou v souladu s Národní strategií a Akčním plánem podle bodů a) a b).

(4) Aktivity protidrogové politiky uskutečňují ústřední orgány státní správy, jiné organizační složky státu a jimi zřizované organizace buď přímo, anebo podporují jejich realizaci poskytováním účelových dotací.

ČÁST DRUHÁ
Podmínky vynakládání finančních prostředků na protidrogovou politiku formou účelové dotace

(1) Finanční prostředky státního rozpočtu na protidrogovou politiku mohou být poskytnuty formou účelové dotace, a to na základě žádosti o poskytnutí finančních prostředků v dotačních řízeních vyhlášených ústředními orgány státní správy nebo Radou.

(2) Dotace podle odst. 1 nemůže být poskytnuta ústřednímu orgánu státní správy ani jiné organizační složce státu.

(3)

a) Účelovou dotaci na poskytování typů služeb v oblasti primární, sekundární a terciární prevence drogové závislosti, které jsou součástí systémů Certifikace odborné způsobilosti služeb pro uživatele drog a Certifikace programů primární prevence užívání návykových látek (usnesení vlády č. 300/2005 a č. 693/2006), lze poskytnout pouze na službu certifikovanou.

b) Ustanovení odst. 3 se netýká typů služeb, u kterých proces certifikací nebyl zahájen nebo neproběhl v potřebném rozsahu. Certifikace se rovněž nevyžaduje u poprvé podávaných žádostí o účelovou dotaci na poskytování služeb uvedených v písm. a); tyto žádosti však musí být předjednány s poskytovatelem dotace.

(4)

a) Účelovou dotaci na poskytování služeb, které jsou sociální službou ve smyslu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, lze poskytnout pouze registrovanému poskytovateli sociálních služeb.

b) Registrace podle písm. a) se nevyžaduje u nově zahajovaných činností, pokud je žádost o účelovou dotaci podávána Radě nebo jinému ústřednímu orgánu státní správy, než je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tyto žádosti však musí být předjednány s poskytovatelem dotace a podmínka registrace musí být splněna nejpozději ke dni rozhodnutí o přidělení dotace.

(5) Pro rozhodování o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu v rámci dotačního řízení Rady a ústředních orgánů státní správy je nezbytné, aby žádost o dotaci byla

a) předložena v řádném termínu a věcně správně zpracována, vč. podrobného rozpočtu,

b) posouzena z hlediska přiměřenosti požadavku na dotaci,

c) posouzena z hlediska potřebnosti služby s ohledem na plány rozvoje sociálních služeb kraje nebo strategický dokument protidrogové politiky kraje,

d) projednána a doporučena k podpoře a realizaci dotačním výborem nebo dotační komisí příslušného ústředního orgánu státní správy nebo Rady.

(6) Finanční prostředky státního rozpočtu účelově určené na protidrogovou politiku lze v rámci dotačních řízení ústředních orgánů státní správy a Rady poskytnout při splnění těchto dalších podmínek:

a) žádost o poskytnutí dotace musí být předložena a vyplněna způsobem, který je v souladu s metodikou dotačního řízení Rady a příslušných ústředních orgánů státní správy, a doložena požadovanými přílohami. Žádost se podává současně v listinné i elektronické podobě,

b) žadatel o poskytnutí dotace doloží do 31. ledna následujícího kalendářního roku vyúčtování prostředků státního rozpočtu přijatých v předchozím kalendářním roce, a to v rozsahu stanoveným příslušným ústředním orgánem státní správy,

c) žadatel o poskytnutí dotace doloží do 31. ledna následujícího kalendářního roku v rámci vyúčtování dotací přijatých v předchozím kalendářním roce potvrzení místně příslušného finančního úřadu, Všeobecné zdravotní pojišťovny, dalších zdravotních pojišťoven, u nichž jsou zaměstnanci žadatele pojištěni, a České správy sociálního zabezpečení o vyrovnání svých finančních závazků vůči těmto institucím,

d) žadatel o poskytnutí dotace je povinen provést rovněž finanční vypořádání vztahů se státním rozpočtem za předchozí kalendářní rok ve formě a termínech předepsaných vyhláškou MF ČR platnou pro finanční vypořádání vztahů se státním rozpočtem.

(7) Příjemce účelové dotace ze státního rozpočtu sleduje ve svém účetnictví a v operativní evidenci přijaté a čerpané prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu na každý projekt/službu protidrogové politiky odděleně.

(8) Do rozhodování o výši finanční spoluúčasti státu na účelových dotacích služeb lokálního a regionálního charakteru jsou přiměřeným způsobem zapojeny kraje.

(9) Finanční prostředky na účelové dotace v rámci dotačního řízení Rady a finanční prostředky na odbornou činnost jejího sekretariátu jsou rozpočtovány v rozpočtové kapitole Úřadu vlády České republiky; účelové dotace v rámci dotačního řízení Rady jsou poskytovány rozhodnutím vedoucího Úřadu vlády České republiky.

(10) Bližší podmínky pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na protidrogovou politiku upravují vnitřní předpisy ústředních orgánů státní správy a Rady. Tyto vnitřní předpisy musí být v souladu s těmito Pravidly.

ČÁST TŘETÍ
Koordinace vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku

(1) Za účelem efektivního financování protidrogové politiky je vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku ústředními orgány státní správy koordinováno Radou.

(2) Rada

a) koordinuje priority dotačních řízení jednotlivých ústředních orgánů státní správy a Rady tak, aby byla zajištěna realizace přijaté Národní strategie protidrogové politiky,

b) koordinuje rozhodování o těch žádostech o poskytnutí dotace, které byly týmž žadatelem podány u více ústředních orgánů státní správy nebo u ústředního orgánu státní správy a Rady,

c) koordinuje sjednocování požadavků kladených na žadatele o poskytnutí dotace jednotlivými ústředními orgány státní správy.

(3) Za účelem zvýšení efektivnosti a kontroly poskytnutých dotací je zřízen Registr žadatelů o poskytnutí prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (dále jen „Registr“) ve struktuře podle části čtvrté, odstavce 6 Pravidel. Registr spravuje sekretariát Rady. V Registru jsou vedeny údaje o žádostech o dotace z rozpočtových kapitol jednotlivých ústředních orgánů státní správy. Registr shromažďuje rovněž údaje o poskytnutých dotacích a o jejich čerpání ve struktuře uvedené v odstavci 6.

(4) Ústřední orgány státní správy, které vyhlašují dotační řízení na realizaci protidrogové politiky na následující kalendářní rok, a sekretariát Rady předloží Radě

a) do 30. dubna běžného kalendářního roku priority dotačních řízení jimi určené pro následující kalendářní rok,

b) do 30. dubna běžného kalendářního roku zprávu o dotovaných projektech a ostatních aktivitách realizovaných v rámci protidrogové politiky v gesci v uplynulém kalendářním roce, včetně zprávy o čerpání finančních prostředků na tyto projekty a aktivity (jak na projekty a aktivity uskutečněné ústředními orgány státní správy nebo organizacemi v jejich působnosti, tak na projekty a aktivity financované příslušným ústředním orgánem státní správy nebo Radou na základě rozhodnutí vydaného v rámci jejich dotačních řízení),

c) do 30. listopadu běžného kalendářního roku zprávu o těch žádostech o poskytnutí dotace na následující kalendářní rok, které jsou podle údajů v Registru podány u více ústředních orgánů státní správy nebo současně ústřednímu orgánu státní správy a Radě.

(5) Ústřední orgány státní správy vloží způsobem stanoveným sekretariátem Rady údaje o žádostech o dotaci do Registru do 30. října běžného kalendářního roku, a to ve struktuře stanovené v odstavci 6. Údaje o žádostech o dotaci Rady vloží do Registru sekretariát Rady ve stejném termínu. Údaj o celkové výši poskytnuté dotace bude do Registru zaslán 1 měsíc po vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. Údaje o celkové výši čerpané dotace a výši prostředků vrácených do státního rozpočtu za uplynulý kalendářní rok budou do Registru vloženy nejpozději do 30. dubna následujícího kalendářního roku.

(6) V Registru jsou vedeny tyto údaje:

a) název poskytovatele dotace (ústřední orgán státní správy, Rada),

b) název dotované oblasti protidrogové politiky, vč. kódového označení služby či jiné podporované aktivity,

c) název služby či jiné podporované aktivity,

d) evidenční číslo žádosti,

e) variabilní symbol žádosti,

f) název žadatele,

g) IČ, popř. DIČ žadatele,

h) organizační forma žadatele,

i) sídlo žadatele,

j) místo realizace projektu,

k) kraj realizace projektu,

l) požadovaná částka,

m) výše přidělené dotace,

n) výše čerpání dotace,

o) výše prostředků vrácených do státního rozpočtu,

p) kontrola projektu: (ústřední orgán státní správy provádějící kontrolu),

q) datum kontroly,

r) výsledek kontroly: (bez závad / s výhradou / závažné nedostatky),

s) čj. zprávy o provedené kontrole,

t) poznámka (sdělení významná pro ostatní uživatele Registru).

ČÁST ČTVRTÁ
Kontrola vynakládání finančních prostředků na protidrogovou politiku

(1) Ústřední orgány státní správy a sekretariát Rady předloží Radě do 31. prosince běžného kalendářního roku časový a objektový záměr na provádění kontrol u příjemců prostředků státního rozpočtu na následující kalendářní rok. Rada tyto záměry projedná s cílem je zkoordinovat.

(2) Jednotlivé ústřední orgány státní správy a sekretariát Rady podávají na každém zasedání Rady zprávu o provedených kontrolách čerpání a využití finančních prostředků u příjemců účelových dotací s výčtem kontrolovaných příjemců a výsledků kontrol. Informace o provedených kontrolách příslušný ústřední orgán státní správy vkládá v elektronické formě do Registru podle odstavce 6 části čtvrté.

(3) Ústřední orgán státní správy, který účelovou dotaci poskytl, podá u místně příslušného finančního úřadu podnět k provedení kontroly využití poskytnutých finančních prostředků státního rozpočtu účelově určených na realizaci protidrogové politiky, pokud při jím provedené kontrole zjistí, že způsob použití dotace příjemcem vyžaduje hloubkovou kontrolu finančním úřadem.

ČÁST PÁTÁ
Ustanovení závěrečná

(1) Poskytování účelových dotací NNO ústředními orgány státní správy se řídí rovněž Zásadami vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy, které byly schváleny usnesením vlády č.114/2001 ve znění pozdějších usnesení vlády.

(2) Podle těchto Pravidel se postupuje poprvé při poskytování finančních prostředků státního rozpočtu na uskutečňování programů protidrogové politiky v roce 2008, s výjimkou :

a) podmínky certifikace (viz část druhá, odst. 3, písm. a); pokud žadatelem je zdravotnické zařízení, podmínka se poprvé použije při poskytování finančních prostředků státního rozpočtu na rok 2009,

b) podmínky registrace (viz část druhá, odst. 4); pokud poskytovatelem dotace není ministerstvo práce a sociálních věcí, podmínka se poprvé použije při poskytování finančních prostředků státního rozpočtu na rok 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X