Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

28. 2. 2018 13:57

Jednání 13. dubna 2018

Informace o jednání

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání se uskutečnilo 13. dubna 2018 v 08:00 v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4.

Program:

  1. Informace o plnění úkolů zposledního jednání RVKPP
  • Posílení dotačního titulu RVKPP vroce 2018 o 101 mil. Kč
  • Zjednodušení struktury poradních orgánů RVKPP
  • Využití fondů EU pro rozvoj služeb vadiktologii
  • Zapojení zdravotních pojišťoven do financování adiktologické péče
  • Léčebné konopí
  1. Podněty klegislativě a jejím změnám
  2. Možnosti cenotvorby voblasti alkoholu a tabáku
  3. Dostupnost alkoholu mladistvým
  4. Vyhlášení druhého kola dotačního řízení RVKPP na rok 2018
  5. Návrhy na udělení certifikací odborné způsobilosti programům protidrogové politiky
  6. Výroční zpráva o činnosti RVKPP za rok 2017
  7. Různé

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala podruhé vroce 2018.

Vnávaznosti na poslední jednání RVKPP, byli členové Rady informováni, že toto posílení je možné ve výši 36mil.Kč, kdy částka 30 mil. Kč bude poskytnuta ze státního rozpočtu, kapitola vládní rozpočtová rezerva a částka 6 mil. Kč bude financována z rozpočtu Úřadu vlády ČR. Vnávaznosti na výši finančních prostředků alokovaných na mimořádné kolo dotačního řízení bude prioritně podporováno zejména dofinancování stávajících služeb/projektů především voblasti osobních nákladů v reakci na novelu nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Radě byl předložen návrh na zeštíhlení a zjednodušení struktury jejích pracovních orgánů, vyplývající zprůběhu posledního zasedání Rady, na jehož základě by mělo dojít ke zrušení některých výborů a ponechání tematicky zaměřených pracovních skupin, neboť dochází kopakujícímu se členství jednotlivých osob vpracovních orgánech. Na základě připomínek některých členů Rady a diskuze byl návrh na změny vpracovních orgánech RVKPP stažen zprogramu a ponechán na další případnou diskuzi.

Sekretariát RVKPP informoval o průběhu jednání k využití fondů EU pro rozvoj služeb v adiktologii, která proběhla s MPSV vúnoru a březnu, na kterých byl předložen přehled potřeb rozvoje služeb voblasti adiktologie a vyjasňovaly se možnosti a limity financování zOPZ. Vrámci diskuze byla ze strany MPSV nabídnuta další spolupráce a setkání nad tématy adiktologických služeb.

Národní koordinátor pro protidrogovou politiku informoval Radu o proběhlém jednání sministrem zdravotnictví a zástupci zdravotních pojišťoven o financování substituční léčby osob závislých na opiátech, prostřednictvím buprenorfinu a jeho financování zveřejného zdravotního pojištění, kdy vdůsledku neproplácení substitučních přípravků zdravotními pojišťovnami dochází kjejich distribuci na černém trhu. Členové Radv byli informováni také, že zdravotní pojišťovny jsou vstřícné kfinancování jednoho centra vkaždém kraji sadiktologem pro dospělé a pro děti. Jednání spojišťovnami budou nadále pokračovat.

Rada se zabývala současným stavem zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Na základě poslaneckého návrhu je v procesu jeho novelizace, zejména pokud se jedná o zmírnění podmínek pro zákaz kouření vrestauračních prostorách. Ústavní soud vsoučasné době rozhoduje o stížnosti skupiny senátorů kněkterým ustanovením zákona.

Dalším tématem byla diskuze týkající se situace v dostupnosti alkoholu mladistvým, zejména informace o plánu pokračovat i vr. 2018 v celostátních kontrolních akcích, zaměřených na kontrolu podávání a prodeje alkoholu dětem a mladistvým. Předseda Rady pověřil dále ministerstvo vnitra přípravou návrhu opatření vedoucích keliminaci otevřené drogové scény v Praze, zejména výskytu drogově závislých osob, dealerů drog a dalších osob zoblasti Václavského náměstí a oblasti hlavního nádraží vPraze.

Radou byla diskutována rovněž potřeba novely nařízení vlády č. 75/2005 Sb., vedoucí ke snížení rozsahu přímé pedagogické činnosti školním metodikům prevence, kteří ve školách vykonávají činnosti v oblasti prevence rizikového chování. Problémem je zejména dopad na státní rozpočet ve výši cca 231,1 mil. Kč ročně. MŠMT bylo pověřeno k jednání o možnosti opětovného předložení uvedené novely nařízení vlády.

Rada se dále zabývala oblastí hazardního hraní, kde problémem jsou zejména tzv. kvízomaty. Vhodným řešením by mohla být úprava zákona o hazardních hrách v části, kde je definována hazardní hra.

Předmětem diskuze Rady byla oblast cenotvorby tabáku a alkoholu, a stím související případné zvyšování spotřební daně.

RVKPP také schválila Výroční zprávu o činnosti RVKPP pro rok 2017.

***

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty